Országos erdőfrissítés indul: 22 millió facsemete kerül elültetésre

Hír

írta: MTI
2019/03/21

Az idei évben már 4800 hektárnyi erdőterület telepítésére adott engedélyt a minisztérium és jelenleg elbírálás alatt van további 1200 hektárnyi erdőt lefedő kérelem. A 22 millió facsemete tehát az erdőfrissítést szolgálja, míg a 6000 hektár az új erdőtelepítéseket.

A mostani tavaszi időszakban 22 millió facsemete elültetésével járul hozzá a kormány a magyar erdők fenntartásához. Az erdők világnapja alkalmából Kismaroson rendezett ünnepségen Nagy István agrárminiszter elmondta, a facsemeték elültetése 2000-2500 hektárnyi erdőterületet jelent.

Az idei évben már 4800 hektárnyi erdőterület telepítésére adott engedélyt a minisztérium és jelenleg elbírálás alatt van további 1200 hektárnyi erdőt lefedő kérelem.

Az idén 6000 hektárral kívánja növelni a magyar erdők területét a tárca, amivel a levegő tisztaságához és a klímaváltozás elleni küzdelemhez is hozzá kívánnak járulni.

A miniszter elmondta, hogy a 22 millió facsemete az erdőfrissítést szolgálja, míg a 6000 hektár az új erdőtelepítéseket. Hozzátette, hogy Magyarország erdőterületeinek több, mint a fele, 1 millió 150 ezer hektár állami tulajdonban van, így az állami erdőgazdaságok évente több milliárd forintnyi turisztikai, közjóléti fejlesztést hajtanak végre. Az erdésztársaságok kezelésében összesen 81 kilátó, 159 szálláshely, 36 erdei iskola és 25 látogatóközpont található - ismertette.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Magyarországon a gazdasági eredményeknek köszönhetően egyre több család engedheti meg magának, hogy egy hosszú hétvégét, vagy egy hetet az erdőkben töltsön, kiránduljon. Hozzátette, hogy az Eurostat adatai szerint 2010-hez képest 2 millió emberrel engedheti meg magának azt, hogy elmenjen egy kéthetes nyaralásra. Az ünnepség végén Nagy István miniszter erdészeti kitüntetéseket és díjakat adott át.


Kép forrása: pexels.com

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Rendbe teszik a kispesti kiserdőt

Rendbe teszik a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti eddig elhanyagolt, szemetes erdőterületet és parkerdővé alakítják.