A legnagyobb repülő madár

Hír

írta: Admin
2014/07/10

Önálló fajként azonosították az eddig ismert legnagyobb repülni képes madár maradványait, melyek tanúsága szerint az óriás szárnyszélessége elérte a 6,1-7,4 métert.

"Mint egy szteroidokon élő sirály" - a BBC News szerint így nézhetett ki a Pelagornis sandersi névre keresztelt ősmadár, amely életének nagy részét az óceánt pásztázva töltötte, zsákmány után kutatva.

A szimulációk szerint elegánsan és gyorsan repült, a légáramlatokat kihasználva sebesebben siklott, mint a 100 méteres profi sprinterek, a földön azonban hatalmas szárnyai miatt már kevésbé kecsesen mozgott, ezért a lehető legkevesebb időt töltötte ott. Valószínűleg fel sem tudott szállni helyből, ehelyett feltehetően egy lejtőn lefelé totyogva kellett elkapnia a megfelelő légáramlatot - derül ki az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett tanulmányból.

Az ősmadár óriási méretei mellett a ma élő legnagyobb madarak - a kaliforniai kondor és az albatrosz - is verébnek tűnnek. A 25-28 millió évvel ezelőtt élt faj a legnagyobb repülő madár címét egy 6 millió éve Dél-Amerikában élt, kondorkeselyű-szerű társától, az Argentavis magnificenstől hódította el, melynek kifeszített szárnyai 5,7-6,1 métert fogtak át.

Az efféle óriásmadarak egykor igen elterjedtek voltak, körülbelül 3 millió évvel ezelőtt azonban eltűntek a föld színéről; a kutatók egyelőre nem tudják, mi okozta kihalásukat. Az új rekorder 25 millió éves maradványait már 30 éve megtalálták Dél-Karolinában, de mostanáig tartott, amíg kétséget kizáróan új fajként azonosították.


Kép forrása: Liz Bradford (Wikipedia-n is megtalálható a kép)

 

forrás: MTI, bbc.com

A rovat új hírei

Hasonló

Ahol elvileg a madár se jár

Kiderítették a világ legmagasabban, a Himalája fölött vándorló madara, az indiai lúd repülésének titkát.