Így alszanak a madarak repülés közben

Magazin

írta: ecolounge
2016/08/07

Az eredmény magyarázatot ad arra, hogyan képesek a madarak hatalmas távokat szünet nélkül átrepülni.

A kutatók eddig is feltételezték, hogy egyes madarak repülés közben is tudnak aludni, de tézisüket eddig nem sikerült igazolniuk. Most azonban kiderült, hogy a vizsgált madarak, miközben a felszálló légáramlatokkal vitetik magukat, pihenni is tudnak.

Niels Rattenborg a Max Planck Intézet mukatársa és csapata megfigyelte, hogy a fregattmadarak képesek rá, hogy repülés közben kikapcsolják egyik vagy akár mindkét agyféltekéjüket. Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy akár az alvás REM szakaszában is megőrzik navigációs képességüket, miközben az izmaik elernyednek. Az egy agyféltekés alvást egyébként már delfineknél is megfigyelték, illetve szárazföldön tartózkodó kacsáknál, de repülő madaraknál még nem.

Rattenborg csapata egy kis EEG-eszközt fejlesztett, melyet a madarak fejére csatoltak. Ez mérte az agy aktivitását, dokumentálta a lassú hullámú alvás (SWS) és a gyors szemmozgás (REM) szakaszait valamint a fejmozgásokat.

A választás azért esett épp a fregattmadarakra, mert ők heteket repülnek megállás nélkül az óceán fölött, a mostani mérések szerint több, mint 3000 km-t tettek meg megállás nélkül. Az adatok azt mutatták, hogy a madarak nappal éberek voltak, a napnyugtával azonban vitorlázórepülésre kapcsoltak és maximum 7 perces SWS szakaszokba csúsztak át, melyek során vagy az egyik vagy mindkét agyféltekéjük kikapcsolt.

A madarak főleg akkor aludtak egy agyféltekésen, amikor a felszálló légáramlatokon köröztek, mintha fél szemmel azért figyelnék, hogy merre tartanak, nehogy összeütközzenek másokkal. Emellett időközönként az alvás REM-szakasza is felbukkant, bár a madaraknál ez nem ugyanúgy működik, mint az embernél. Az ő izmaik is elernyednek és a fejük is lecsuklik egy kicsit, de ez mindössze néhány másodpercig tart, így nem befolyásolja a repülésüket. Ezzel a trükkös módszerrel a madarak naponta átlagosan 42 perc alváshoz jutnak, míg levegőben vannak. Amikor aztán földet érnek, bepótolják a kiesett alvásidőt és napi 12 órát alszanak. Az viszont még ezzel együtt is érdekes kérdés, hogy hogyan bírják az alvásmegvonást a hosszú vadászútjaik során.


Kép forrása / Szerző: Benjamint444

 

forrás: zmescience.com

A rovat új hírei

Hasonló

Ahol elvileg a madár se jár

Kiderítették a világ legmagasabban, a Himalája fölött vándorló madara, az indiai lúd repülésének titkát.