A világ leghosszabb rovarát találták meg Kínában

Hír

írta: ecolounge
2016/05/07

A világ eddigi leghosszabb rovarát találták meg Dél-Kínában. A botsáska (Phasmatodea) 62,4 centiméteresre nőtt, több mint 5 centiméterrel nagyobbra, mint az előző csúcstartó.

A Nyugat-Kínai Rovarmúzeum igazgatója, Csao Li, egy kutatói bejárás alkalmával lett figyelmes a maga nemében is óriásnak számító példányra. Egy 1200 méter magas hegyen gyűjtött éppen rovarokat Liucsou város térségében, amikor a távolban egy mozgó gallyra emlékeztető, méretes árnyékra lett figyelmes. Amint közelebb ment hozzá, döbbenten, de örömmel nyugtázta, hogy egy jókora rovarra lelt, amelynek a lábai olyan hosszúak voltak, mint maga a teste. A kutató befogta, méretet vett róla és hazavitte a múzeumba, ahol a botsáska hat petét rakott. Az utódok közül a legkisebb is 26 centiméteresre nőtt. A "szülő" rovar a Phryganistria chinensis Csao nevet kapta, és hamarosan egy részletesebb tanulmány is megjelenik róla.

Csao Li egyébként már egy 1998-as terepkutatása alkalmával arra számított, hogy sikerül egy minden eddiginél hosszabbra nyúlt rovarral találkoznia, de végül csalódnia kellett. A helyiek pedig beszéltek neki egy nagy rovarról, amelyet körülbelül félméteresnek és mutatóujjnyi vastagnak írtak le.

A rekordot egy ideig a malajziai Pharnacia kirbyi botsáska tartotta, melynek teljes testhossza elérte az 55,5 cm-t. 2008-ban aztán Malajziában találtak egy 56,7 centiméteres példányt, melyet jelenleg a londoni Természettudományi Múzeumban őrzik.

A botsáskákat kiváló rejtőzködőként írják le, vagyis nem könnyű rájuk találni. Több mint 3000-féle ismert belőlük. Őskori leletekből, kövületekből szakemberek arra következettek, hogy már 40 millió évvel ezelőtt léteztek. Rokonaiknak mondják a csótányokat, a külön rendbe tartozó sáskákat, de úgy tudni, a szöcskékhez és a tücskökhöz is közük van.

Néhány érdekesség a botsáskákról:
  • A nőstények nagyobbak, mint a hímek (testhosszuk fajtól függően változó 5–33 centiméter között)
  • A közhiedelemmel ellentétben a fajok többsége növényevő, de persze vannak ragadozó fajok is közöttük.
  • Sok faj élete egyetlen tápláléknövényétől függ, ezért állományukat kedvezőtlenül befolyásolja az esőerdők irtása.
  • Sokkal több a nőstény, ezért szűznemzéssel is szaporodhatnak, ami annyit tesz, hogy a nőstények hímek közreműködése nélkül is termékeny petéket raknak.
  • Számuk a mai napig ismeretlen mivel a legtöbb botsáska még fel nem derített területen él.


Kép forrása / Szerzők: Joachim Bresseel és Jérôme Constant


forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló