Egy eddig ismeretlen bogárfaj megkövesedett maradványaira bukkantak az Antarktiszon

Hír

írta: ecolounge
2016/12/05

Az Antarktiszon soha ezelőtt nem találtak még futrinkafélék előfordulására utaló bizonyítékot, sőt, a Déli-sarkvidéken eleve ritkaságnak számítanak a rovarok: a biológiai sokféleség hiánya abból fakad, hogy a legdélebbi kontinensen nincs növényi élet - kivéve egy nagyon keskeny tundrasávot - és alacsony a hőmérséklet.

A szakemberek a Transzantarktiszi-hegység szomszédságában húzódó, 200 kilométer hosszú Beardmore-gleccseren végeztek kutatásokat, amikor rábukkantak két bogár megkövesedett felső szárnyaira. Az újonnan felfedezett faj, amelyről a Zookeys című tudományos folyóiratban számoltak be, a Ball antarktiszi tundra bogara nevet kapta, a futrinkaszakértő George E Ball után.

Az állat 14-20 millió évvel ezelőtt élt, amikor a Déli-sarkvidék éghajlata melegebb volt a mostaninál. Az antarktiszi rovarvilágot jelenleg mindössze három szárnynélküli rovarfaj alkotja. Az Észak-Dakotai Állami Egyetemen dolgozó Allan Ashworth és a Smithsonian Intézet munkatársa, Terry Erwin szerint a bogár hajdanán egy olvadt jég táplálta folyam gyér növényzetű, homokos és kavicsos partján élhetett, a Transzantarktiszi-hegység egyik fjordjánál. A kihalt bogárfajt a tundrákra jellemző növényvilággal hozták összefüggésbe a kutatók. Egyelőre nem tudni, hogy a faj képes volt-e repülni.

Szerk: Most akkor bogár vagy rovar? - Természetes bogár, de mindkettő néven említik a források, többek közt a gizmodo és a BBC is: Ennek oka, hogy ez az egyed a futrinkafélék (vagy futóbogárfélék -Carabidae) családjába tartozik, mely a rovarok osztályán belül a ragadozó bogarak (Adephaga) alrendjének tagja.

forrás: MTI, gizmodo.com

A rovat új hírei

Hasonló