Az Európai Év Fája egy 150 éves észt tölgyfa

Hír

írta: Admin
2015/03/11

A "2015-ös Év Európai Fája" verseny győztese egy olyan tölgyfa lett, amely egy focipálya közepén található!

Az "Európai Év Fája 2015" versenyben a "Tölgy a focipálya közepén" (Észtország) 59 836 szavazattal lett az első helyezett. A második helyezett a "Tatai nagy platán"  (Magyarország) lett 53 487 szavazattal. A harmadik helyet 13 951 szavazattal "Remolinar nagyszerű fekete nyárfája" (Spanyolország) nyerte el .

1. helyezett: Tölgy a focipálya közepén (Észtország)

Kép forrása / Szerző: Elina Kalm

A fa története:

Van-e vajon még egy hely a világon, ahol egy focipálya közepén tölgyfa áll? Orissaare lakóinak ez hétköznapi ügy, bár maga a fa igazán különleges. 1951-ben a tölgyfa mellett álló sportterületet megnövelték, és a tölgyfa hirtelen egy focipálya közepén találta magát. Ekkor két traktorral is próbálták kihúzni, de a fát vonó kábelek elszakadtak. A fa ma is magán viseli a kábelek nyomát, a focizók pedig körülötte passzolgatnak és örülnek, hogy árnyékot ad.

2. helyezett:  Tatai nagy platán  (Magyarország)

Kép forrása / Szerző: Platán Restaurant & Cafe

A fa története:

Az Öreg-tó partján álló tatai nagy platánfa 230 éve őrzi a vár kapuját. A fát több társával együtt Versailles-ból hozatták az Esterházy-család egy tagjának megbízásából. Ha a vén platán mesélni tudna, történeteivel több könyvet is megtölthetne a lombjai alatt szövődő barátságokról, boldog randevúkról, az általa megihletett művészekről. Pribojszky Mátyás Kölcsey-díjas író a Platánkirály című meséjét például azután írta, hogy a fának köszönhetően visszanyerte íráskészségét.

3.helyezett:  Remolinar nagyszerű fekete nyárfája (Spanyolország)

Kép forrása / Szerző: Chusé Lois Paricio

A fa története:

A fekete nyár a nép fája. Középkori szövegek szerint ezek a hosszú életű fák takarmánnyal, tüzelővel és faanyaggal látták el az embereket. A parasztok életének színtere és fő elfoglaltsága volt a fekete nyár. Aguilar de Alfombrában 4700 példány nő, valószínűleg ez a legsűrűbb elterjedési területe Európában. 2009-től kezdve ünnepet is tartanak a fekete nyárnak, ezt az ősi, hatalmas és hasznos fát választották az elmúlt 800 év jelképének. Mivel nem egyéni története van, hanem közösségi, ezért ez a nép fája. A fekete nyár és a vidéki táj egy és ugyanaz.

A versenyről:

Az Európai Év Fája verseny a Cseh Köztársaságban nagy hagyományokkal bíró Év Fája verseny folytatásaként született. A cseh versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezte és támogatja a mai napig. Az európai verseny döntőjébe az részt vevő országok győztesei jutnak tovább.

Az Európai Év Fája célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően az Európai Év Fája versenyben nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat keres a szervező, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.

A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 14-re emelkedett. A versenyhez folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából. Cél, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témájává váljon.

Az ünnepélyes díjátadó Brüsszelben lesz 2015 április 22-én lesz.


Kiemelt kép forrása / Szerző: Elina Kalm

 

 

A rovat új hírei

Hasonló

Az Év fája

Eddig kétszer, 2012-ben és 2013-ban nyerte magyar fa a fődíjat.