Az Év Fája 2020-ban a mélykúti júdásfa

Hír

írta: ecolounge
2020/10/16

Ebben az évben a korábbiakhoz képest rekord mennyiségű, 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt.

Az Ökotárs versenyén idén 38 jelölt indult, a szakmai zsűri választotta ki a 10 döntőst. Ezek közül a közönség július 1. és október 1. között online szavazással választotta ki kedvencét. 5091 online szavazattal a mélykúti júdásfa nyerte idén az Év fája címet. A Hős fa címet a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta.

Az alapítvány "Az Év Fája" vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát kereste, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket, melyek részt vettek a nyilvános döntőben. Az Év Fája címet a legtöbb közönségszavazatot kapó fa - 2020-ban a mélykúti júdásfa - nyerte el.

A júdásfa az északi flórabirodalomban, a mérsékelt övben él — zömmel szubtrópusi éghajlaton, ám például a kanadai júdásfa (Cercis canadensis) Észak-Amerikában honos. Magyarországra Dél-Európából telepítették be. A 20. század végén elkezdett kivadulni.

Néhány érdekesség a mélykúti júdásfáról, mely a település egyik jelképévé vált az évtizedek során:

  • Valószínűleg a vajdasági Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el az 1760-70-es években a Grassalkovich család által építtetett templom északi oldalán.
  • A néphit szerint a júdásfa virágai "Krisztus Urunk vérét" szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak.
  • Egy másik legenda szerint Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát, Jézus elárulása miatt.
  • A Júdea fája nevet Franciaországban kapta ez a szétterülő tartóágas lombkoronájú kis fa.
  • Kisseb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan.
  • A fa Mélykút pontos mértani középpontján helyezkedik el.

Kapitális mérete (magassága 10 méter, törzskerülete 2 méter) és körülbelül 250 éves kora miatt bevizsgálása, állapotának felmérése a közeljövőben szükségessé válik.

A mélykúti júdásfa mögött a debreceni Déri tér kocsányos tölgyfája lett a második, a geszti Tisza-kastély platánjai pedig harmadik helyezést értek el.


Képek forrása: Az év fája

 

forrás: Ökotárs Alapítvány, MTI

A rovat új hírei

Hasonló