Melyik a kedvence? - Elindult a szavazás az Év Fájára!

Hír

2020/09/22

Már elindult a szavazás az Év Fájára! Az Ökotárs Alapítvány már hagyománnyá váló vetélkedőjével a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket. Ezek vesznek részt a nyilvános döntőben, melyben a legtöbb közönségszavazatot kapó fa nyeri az Év Fája címet.

A döntősök közt emellett már ott rejtőzik az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa és a Hős Fa cím nyertese is - ez az elismerés olyan faegyedeket illetve jelölőiket illeti, amelyek élete veszélyben van, és amelynek megmentéséért a körülötte élők aktívan cselekednek.

Szavazatukat 2020. október 1-ig adhatják le a kedvenc fájukra az alábbi oldalon: www.evfaja.hu/dontosfak

A fenti honlapon a döntőbe jutott fák történeteit is elolvashatják, az oldal aljára kattintva pedig az összes versenybe nevezett fát megtekinthetik.

Az eredményeket október 17-én, egy díjátadó keretén belül tesszük közzé.

A verseny története

Az Év Fája verseny 2002-ben indult Csehországból az Ökotárs testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezésére. Magyarországon 2010-ben rendezték meg először.

Az Európai Év Fája versenyt 2011-ben szervezték meg először azzal a céllal, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témájává váljon. A versenybe az országos győztesek automatikusan kerülnek be, a szavazás minden év februárjában zajlik, az eredmény márciusban derül ki. A versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, mely az Ökotársból és 5 további közép-európai országban működő testvéralapítványaiból áll. A résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett.


Képek forrása: evfaja.hu

 

 

 

 

forrás: Ökotárs Alapítvány

A rovat új hírei

Hasonló

Mit üzennek az emberek a fáknak?

Az önkormányzati projekt kinőtte magát, a melbourneiek annyira fellelkesedtek az ötleten, hogy a fák több ezer üzenetet kaptak a ...