Beindul az olajkitermelés az alaszkai vadrezervátumban!

Hír

írta: ecolounge
2021/01/08

A Trump-adminisztráció megnyitotta az olajkitermelők előtt Alaszka sarkvidéki nemzeti parkjának egy részét. A bérlők kőolaj- és földgáz-kitermelési jogai tíz éven át lesznek érvényesek.

Amint arról korábban beszámoltunk, az amerikai kormány 2020 augusztusában engedélyezte a gáz- és olajkitermelést Alaszka északi-sarki, összesen 7.7 millió hektár kiterjedésű természetvédelmi területén. A belügyminisztérium akkori indoklása szerint a döntés mögött több cél, így az amerikai energiafüggetlenség, a munkahelyteremtés és azzal összefüggésben a tagállam gazdaságának várható fellendülése húzódott. A döntést Alaszka republikánus kormányzója és az alaszkai republikánus kongresszusi politikusok is üdvözölték.

Az érintett vadrezervátum terület a teljes nemzeti park (ANWR) nagyjából 5 százaléka, azaz 78 ezer négyzetkilométer, mely kulcsfontosságú élőhely számos állat, köztük a jegesmedve számára, amelynek vemhes nőstényei a térségben alakítanak ki odúkat maguknak a téli hónapokban, hogy azokban hozzák világra kicsinyeiket. A hőmérséklet emelkedésével és a tengeri jég vékonyodásával a ragadozók a szárazföldön, elsősorban a vadrezervátum part menti síkságán kezdtek odúkat építeni. A nemzeti park ad otthont továbbá a világ egyik legnagyobb Grant-karibucsordájának, amely nagyjából 200 ezer egyedet számlál. Tavasszal az állatok a part menti síksághoz vándorolnak elleni.

A kőolaj- és földgázkutatási és kitermelési jogok tíz évig lesznek érvényesek.

A rendelkezés megindításának megakadályozására tett utolsó lépések ugyan elbuktak a bíróságon, ám a környezetvédők és az őslakosok tovább fognak küzdeni a terület megóvásáért.

A jelentések szerint alacsony az érdeklődés a koncessziós jogok iránt, szerdán csupán 14,4 millió dollárért adtak el engedélyeket. 2019-ben a kongresszusi költségvetési iroda azzal számolt, hogy 1,8 milliárd dollár fog befolyni az ANWR két térségére kiadandó jogokból a következő tíz évben.

Noha a becslések szerint nagyjából 11 milliárd hordónyi olajat rejthet a vadrezervátum, utak és egyéb infrastruktúra híján rendkívüli költségekkel jár a kitermelés egy ilyen területen. Számos nagy amerikai bank jelezte továbbá, hogy nem fogja támogatni az olaj és földgáz kitermelését a térségben.


Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Alan D. Wilson

 

forrás: MTI, BBC

A rovat új hírei

Hasonló