Heti összefoglaló, 2. hét - Alaszkai olajkitermelés, az "Év kétéltűje", 14 milliárd éves az univerzum

Hír

írta: MTI
2021/01/10

Engedélyezték az olajkitermelést az alaszkai természetvédelmi területeken; megválasztották az "Év madarát"; megegyeztek a kutatók, mennyi idős az univerzum - 2021 második hetének összefoglalója következik.

2021 madara és kétéltűje

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden évben online szavazást hirdet, ahol a voksolók kiválaszthatják az "Év madarát". Idén a cigánycsuk (Saxicola rubicola) nyerte a versenyt. Az apró, rovarevő madár ugyan egész Európa területén elterjedt, azonban számuk Magyarországon a felére csökkent az elmúlt 20 évben. Ennek oka a rossz mezőgazdasági gyakorlat: a cigánycsuk élőhelyét rendszerint beszántják, a talajon fészkelő madár nem tud hová tojást rakni, a rovarölő szerek miatt táplálékuk is megfogyatkozott.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya évente megválasztja az "Év hüllőjét" is. 2021-ben a zöld varangy (Bufo viridis) kapta ezt a megtisztelő címet. A védett állatot sokan pusztítják, mivel veszélyesnek és kártékonynak tartják. Az az MME célja, hogy megismertesse a varangy igazi "arcát" az emberekkel, eloszlassa a varanggyal kapcsolatos tévhiteket.

14 millárd év

A kutatók hosszas vita végére tehettek pontot, miután újabb vizsgálatok is igazolták a korábbi mérések és számítások eredményét, miszerint az univerzum kb. 14 milliárd éve keletkezett. Az új becsléshez a tudósok a chilei Atacama-sivatag felett lévő obszervatóriumból vizsgálták az univerzumból érkező legrégebbi fényt.

 

"Színváltós" folyók

A kutatók több ezer műholdfelvétel tanulmányozása alapján megállapították, hogy az Amerikai Egyesült Államok területét átszelő folyók egyharmadának jelentősen megváltozott a színe az utóbbi 30 évben. A jelenség hátterében legtöbbször emberi tevékenység áll: a folyók zöldes színéért például a vizbe bemosódó trágya miatt felszaporodó algák a felelősek. A sárga szín nagy mennyiségű üledékre utal. A folyók szennyezettsége hozzájárulhat halálzónák kialakulásához és algavirágzáshoz az óceánokban.

Olajkitermelés az alaszkai vadonban

Bekövetkezett az, amitől a környezetvédők évek óta tartottak: a Trump-kormány döntése alapján megkezdődhet az olajkitermelés az alaszkai vadrezervátumban. A bérlők 10 éven keresztül mintegy 7,7 milliárd hektárnyi természetvédelmi területen folytathatnak munkálatokat. Az érintett vadrezervátum a jegesmedvék fennmaradása szempontjából is kulcsfontosságú élőhely. A belügyminisztérium indoklása szerint céljaik között szerepel az amerikai energiafüggetlenség elérése, a munkahelyteremtés és a gazdaság fellendítése.

 

Extra meleg volt 2020

Bár a nyarat megúsztuk jelentősebb hőhullámok nélkül, összességében szokatlanul meleg évünk volt. Február elején például napokig csaknem 10 fokkal volt melegebb, mint a sokévi átlag. Ezt száraz és fagyos tavasz követte, ami nem tett jót a gyümölcstermésnek - március 24-én még havazott is. A nyarat egyenetlenül eloszló csapadék jellemezte, helyenként hatalmas zivatarokkal. A karácsonyunk idén sem volt fehér, a meteorológusok csak a következő hétre jósolnak kemény fagyot és havazást.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Gillfoto; 2. Thomas Wolf, www.foto-tw.de / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0; MTI / Czeglédi Zsolt

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló