Trump ráront a védett nemzeti parkokra is?

Hír

írta: ecolounge
2017/08/26

Az Egyesült Államokban várhatóan csökkentik a védett nemzeti parkok számát, a státusuktól megfosztott területekre így már lecsaphatnak a bányavállalatok és az ingatlanfejlesztő cégek.

Ryan Zinke belügyminiszter csütörtök este közölte, hogy áttekintette az 1996 óta létrehozott 27 nemzeti park - köztük természetvédelmi területek, történelmi emlékparkok, indián őslakosok szent helyei - állapotát, kihasználtságát, fenntartási költségeit, és megküldte ajánlásait Donald Trump elnöknek. Azt javasolja, hogy néhány park ne legyen többé védett, néhánynak pedig csökkentsék a méretét. Ezeken a vidékeken így lehetővé válik majd a vadászat, az ingatlanfejlesztés, vagy például a bányászat.

Donald Trump áprilisban bízta meg a feladattal a minisztert, azzal indokolva döntését, hogy a szövetségi tulajdonban lévő területeken fel kell gyorsítani a gazdasági fejlesztéseket.

Ez a lépés minden bizonnyal összefüggésben van Trump márciusban hozott elnöki rendeletével, mely - amellett hogy eltörli a globális felmelegedés fő kiváltója, az üvegházhatású széndioxidgáz kibocsátásának felső határát - feloldja az eddig bezáratott szénerőművekre vonatkozó zárlatot, feloldja a szövetségi szénbányák működésére kimondott moratóriumot, engedélyezi a hidraulikus technikával történő olajkitermelést.

A környezetvédők - és sok helyütt a helyi lakosság is - aggódnak, hogy olyan értékes természetvédelmi területek esnek áldozatul a felülvizsgálatnak, mint például a montanai nemzeti park, vagy a Missouri felső folyásának vidékén lévő nemzeti parkok, ahol egykori indián telepek maradványai is vannak.

Hogy hol, mely parkokat érinthetnek a változások, arról a csütörtök este kiadott közlemény nem tesz említést. - A tárcavezető csupán annyit közölt, hogy csupán "maroknyi" védett parkot érinthet a változtatás. Az mindenesetre már kiderült, hogy a Utah állam délkeleti részén található Medvefül Nemzeti Park nagyságát csökkentik. Ezt az óriási területet - amely két medvefülre hasonlító szikláról kapta a nevét - tavaly nyilvánította védett nemzeti parkká Barack Obama, az Egyesült Államok előző elnöke. Az IUCN V. kategóriájú (védett tájkép) helyszíneket is magába foglaló park területén az indián őslakosok több mint százezer kulturális és archeológiai lelete található, ilyen például az "Indian Creek Canyon" is (Indián Patak Szurdok). - Ami persze valószínűleg nem hatja majd meg a Trump kabinetet, hiszen korábban annak az olajvezetéknek az építését is jóváhagyták, mely ellen ezrek - köztük Indián szervezetek is - tüntettek a Fehér Ház előtt márciusban.


Az erdeti kép a Wikipedián ezen a linken érhető el, szerzője Andrew Davidson.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló