Bemutatkozik az év emlőse: a hermelin!

Hír

írta: MTI
2021/01/16

A hermelint legtöbben Leonardo da Vinci híres, Hölgy hermelinnel c. festményéről ismerik, természetben ritkán látni. Ennek egyik oka, hogy kerüli az embereket, éjszakai állat és ügyesen rejtőzik; másik oka azonban az, hogy a hermelinek száma egyre fogy, ma már védett állatnak számítanak. Ezért is választották idén ezt az apró termetű vadászt az Év emlősének.

Az AM szombati közleménye szerint a Vadonleső program önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatai gyűjti 2009 óta. Hét éve indították útjára az "év emlőse" kezdeményezést, amelynek keretében egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet az adott védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire.

A hermelinről azt írták, hogy állatkertekben, bemutatóhelyeken nem sűrűn lehet találkozni vele, a természetben is meglehetősen ritka, kerüli a településeket és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív.

"A hermelin a rejtőzködés nagymestere: a nyári - hátán barna, hasán világos - bundáját havas teleken szinte teljes testén hófehérre cseréli, csak a farka vége marad még ekkor is fekete. Mivel az éghajlatváltozás miatt a havas telek egyre ritkábbak és rövidebbek, a téli bundás hermelin megjelenése mára lassan a fehér holló ritkaságával vetekszik" - közölték.

A hermelin (Mustela erminea) előfordul Ázsia, Európa és Észak-Amerika tundráin és mérsékelt övi erdőségeiben egyaránt, kishíján 40 alfaja ismert. Mérete élőhelyétől is függ, az európai példányok kb. 20-33 cm hosszúak, az amerikai hermelinek akár 44 cm-esre is nőhetnek. Táplálékát általában rágcsálók teszik ki, de néha lárvákat, bogarakat és dögöket is fogyaszt. Rendkívül ügyes vadász, saját magánál nagyobb zsákmányt is képes elkapni. Éjszaka indul vadászatra, addig odvakban, föld alatti üregekben, sziklahasadékokban alussza át a nappalt. Nyulánk, karcsú alakjáról, jellegzetes, elnyújtott ugrásairól ismerhető fel.
Érdekesség, hogy bár a párzási időszak májustól augusztusig tart, de az embriók csak tél végén indulnak fejlődésnek. A 4-5 kölyök 30 nap vemhesség után jön világra, négyhetesen már szilárd táplálékot fogyasztanak. A család azonban még hónapokig együtt marad, amíg az anya vadászni tanítja a kicsiket. Bár a görény közeli rokona, nem háziasítható. Számuk sajnos a bundája iránti kereslet és az emberi mezőgazdasági tevékenységek miatt jelentősen lecsökkent. Eszmei értéke 50 ezer Ft. (Forrás: Wikipédia)

Hozzátették, hogy a hermelin kedveli a facsoportokkal tarkított, lehetőleg vízközeli gyepes, füves helyeket, olykor mezőgazdasági művelés alatt álló területeket. Olyan élőhelyfoltokban tud fennmaradni, ahol a művelés nem intenzív: a rágcsáló- és rovarirtó szerekkel, műtrágyával és talajjavító kemikáliákkal erősen kezelt területek alkalmatlanok számára.

Vadászó hermelin:

Az egész éven át tartó rendezvénysorozat keretében az év emlőséről szóló tudományos és népszerűsítő programokat szerveznek, gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatok hirdetnek meg. Az elmúlt években mintegy tízezer pályamunka - versillusztráció, képregény, videóklip, mese, vers - érkezett különböző korosztályú gyerekektől a Vadonleső program pályázataira - áll a közleményben.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Keven Law 2. commons.wikimedia.org / Frank Vassen

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló