200 éve fedezték fel az Antarktiszt - Brit tudósokról nevezik el az Antarktisz hegyeit és gleccsereit

Hír

írta: MTI
2020/12/05

200 éve fedezték fel az Antarktiszt, ezt pedig egészen különleges módon ünnepli az Antarktiszi Helységnév Bizottság: olyan brit szakemberekről nevezi el a kontinens egyes hegyeit, gleccsereit és öbleit, akik kulcsszerepet játszottak a földrész nagyközönséggel való megismertetésében, védelmében és tanulmányozásában.

A nagy-britanniai Antarktiszi Helységnév Bizottság ((Antarctic Place-names Committee) a földrész felfedezésének 200. évfordulóját ünnepelve döntött úgy, hogy a sarkvidékekkel kapcsolatos tudományos ismeretek gyarapításában úttörő szerepet játszó szakemberekről nevezi el az eddig csupán koordinátáik alapján ismert helyszíneket.

A listán szerepel Jonathan Shanklin, az ózonlyuk egyik felfedezője, akinek a nevét az Antarktiszi-félsziget egyik gleccsere fogja viselni a jövőben. Egy fokot neveznek el Alastair Fothergillről, aki egyebek között A fagy birodalma című minisorozat vezető producereként járult hozzá ahhoz, hogy a nagyközönség jobban megismerje az Antarktiszt.

Az Antarktisz, vagy más néven Déli-sarkvidék a déli szélesség 60. fokától délre fekvő térség neve. Neve a görög ἀνταρκτικός (antarktikosz) szóból ered, ami annyit jelent: „az Arktisszal szemben”. A mintegy 14,2 millió km²-nyi földrész a Föld legszélsőségesebb és legszárazabb területe, a tudományos kutatóállomások személyzetén kívül nem lakják emberek. 
A déli sarkkört először James Cook lépte át 1773. január 17-én, de ő még csak jéghegyeket látott. 1819-ben fedezték fel a Déli-Shetland-szigeteket, amit hamar elleptek a fókavadászok - ez majdnem a medvefókák kihalásához vezetett. 1820-ban Fabian Gottlieb von Bellingshausen pillantotta meg először a partokat a Vosztok nevű hajóról, de az első kutató a kontinensen Carsten Borchgrevink norvég biológus volt 1895-ben. (Forrás: Wikipédia)

Részlet A fagy birodalma című sorozatból:

Jane Francis, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) jelenlegi igazgatója egy 1136 méter magas csúcsnak adja a nevét, míg az antarktiszi jégmezők alatti vízmozgást tanulmányozó Helen Fricker professzor neve egy hegylábi gleccsert fog jelölni a térképeken.

Az új elnevezések az összes brit térképen, grafikonon és publikációban szerepelni fognak, valamint az Antarktisz-kutatás tudományos bizottságának (SCAR) nemzetközi jegyzékébe is bekerülnek.

A teljes lista a brit antarktiszi kutatóprogram honlapján érhető el.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Andrew Mandemaker

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló