Elaltatták Casey-t

Hír

írta: Admin
2014/02/21

Elaltatták a világ egyetlen fogságban élő leopárdfókáját (Hydrurga leptonyx) a sydneyi Taronga Állatkertben.

Az intézmény azzal indokolta "szívszorító" döntését, hogy a hét esztendős antarktiszi ragadozó már hosszú ideje súlyos betegséggel küzdött.

Casey-nek az év eleje óta nem volt étvágya és az "intenzív állatorvosi kezelés és gondoskodás ellenére állapota folyamatosan romlott az elmúlt időkben" - húzta alá az állatkert, ahol a múlt héten, pénteken altatták el a ragadozót.

2007-ben került a Taronga Állatkertbe, miután partra vetődött a Sydneytől délre fekvő Wattamolla öbölben. A fókára lesoványodva, hasán friss cápaharapás nyomaival találtak rá. Az állatkert megtartotta a fókát, amiatt aggódva, hogy az óceánba visszakerülve az állat esetleg megfertőzheti valamivel a helyi leopárdfóka-populációt. Casey volt fajának egyetlen fogságban élő példánya.

Különleges helyzetéből adódóan az állat nemcsak a látogatók és a gondozók, hanem a kutatók kiemelt figyelmét is élvezte. A szakemberek annak reményében vizsgálták, hogy többet megtudhatnak az antarktiszi vizekben élő fajról - adta hírül a The Guardian című brit lap internetes oldala.

"Reméljük, Casey kapcsolata a gondozóinkkal és a látogatókkal hozzájárult ahhoz, hogy tudatosítsuk az emberekben a környezetvédelem fontosságát és növeljük ennek a lenyűgöző antarktiszi fajnak a megbecsülését" - húzta alá közleményében az állatkert.


Kép forrása / Szerző: Gilad Rom

 

forrás: MTI, theguardian.com

A rovat új hírei

Hasonló

Újabb zsiráfbébi született

A Fővárosi Állat- és Növénykert új jövevénye - ahogyan a zsiráfoknál szokás - néhány órával a világra jövetele után már ...