Elpusztult egy fókabébi, miután négyezer kilométerre kóborolt el otthonától

Hír

írta: MTI
2016/09/01

Akár négyezer kilométerre is elkóborolhatott otthonától az az oroszlánfóka-borjú, amelyik Francia Polinézia egyik szigetén kötött ki több mint egy héttel ezelőtt. Hiába küzdöttek napokig az életéért, az állat az úton túlságosan legyengült és elpusztult.


A borjúra, amelynek neme nem derült ki a beszámolókból, augusztus 20-án találtak rá az apró Raivavae szigetén, ahol nincs állatorvos, ezért a fókát a helyi kórházba szállították. Itt ideiglenesen egy vízzel teli műanyagládában szállásolták el - írta a BBC News.

A fókabébi nem volt hajlandó halat enni, ezért állatorvosi tanácsra tej és tojás keverékét adták neki. A mindössze 8 kilogrammos - vagyis korához képest túlságosan kis súlyú - állatot a rendőrség később átszállította egy tahiti állatorvosi klinikára.

Az intézmény a Facebook oldalán számolt be a Fox névre keresztelt apróság állapotáról. Mint írták, a fókabébi "soványka és dehidratált", ugyanakkor megmaradt "vadállatnak, amelynek fogai vannak és mindenfajta figyelmeztetés nélkül haraphat".

A szakemberek a lehető legkevesebbet érintkeztek az állattal, hogy az később gond nélkül visszatérhessen az óceánba. A klinika és egy helyi szervezet, a tengeri emlősökkel foglalkozó Mata Tohora még a helyi halászokat is megkérte, hogy hozzanak élő polipot csemegeként a jövevénynek.

A szervezet azonban kedden bejelentette, hogy a "megfelelő gondoskodás ellenére" Fox elpusztult. A boncolás kiderítette, hogy az állat hashártyagyulladástól szenvedett.

Francia Polinézia térségében nagyon ritkán látni oroszlánfókákat, ezért senki sem tudja biztosan, honnan érkezett Fox.

Raivavae sziget lakói szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az anyjától levált borjú Új-Zélandról indult útnak és az óceáni áramlatokkal érkezett a területre. További lehetséges kiindulási pont még Dél-Amerika és a Galápagos-szigetek.

 

Tout faire pour sauvegarder l’otarie de Raivavae https://t.co/GP7OgyeeS5 pic.twitter.com/IhXVIKCw5D

— Tahitinews (@TahitiNewsTweet) 2016. augusztus 24.

 

 

forrás: MTI, Twitter

A rovat új hírei