Élő gyökérhidak

Magazin

írta: Kiss Andrea
2012/11/16

Északkelet-Indiában bizonyos helyeken nem építik a hidakat. Növesztik őket.

Az indiai Cherapunjee városában élők a természetet segítségül hívva készítenek hidakat a hegyvidékes erdőben. A gumifát használják fel, méghozzá úgy, hogy a kidőlt bételfa törzsét végig kifúrják, és ebben vezetik a gyökeret, hogy azok a megfelelő irányba nőjenek.

Ami igazán különleges ezekben a hidakban, hogy amíg a mesterséges társaik az idő előrehaladtával gyengülnek, szerkezetük amortizálódik, addig ezeknél az "öko-konstrukcióknál" az idő jótékonyan hat, a gyökerek egyre vastagabbá és erősebbé válnak. Így az idő haladtával a híd terhelhetősége is növekszik. Amíg egy 15 éves egyetlen ember súlyát bír el, az 500 éves hidak 50 embert is képesek kényelmesen megtartani.

Hidak esetében nem elhanyagolható paraméter a hosszúság. Nos, a leghosszabb ilyen öko-hidak akár a 100 méter hosszúságot is elérhetik.


Fotók forrása:

http://www.flickr.com/photos/kkseema/2349364138/ (Copyright: Creative Commons)
https://www.flickr.com/photos/screwtape/69349731/sizes/l/ (Copyright: Creative Commons)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Living_root_bridges,_Nongriat_village,_Meghalaya.jpg (Copyright: Creative Commons)


forrás: http://rootbridges.blogspot.hu/

A rovat új hírei

Hasonló

Medvék elleni védekező rendszer

Medvék és más vadon élő állatok ellen építenek új védőrendszert a horvát autópályán. Az elgondolás kicsit hiányosnak ...

A rovat legolvasottabbjai