13 nappal a megnyitó után lezárták a világ leghosszabb üveghídját

Hír

írta: ecolounge
2016/09/11

Arra senki sem számított, hogy napi szinten 80 000 látogató érkezik majd a helyszínre.

A kínai Zhangjiajie Grand Canyon Üveghíd (Boliqiao - 张家界玻璃桥) augusztus 20-i hivatalos megnyitóját követően intenzív hírverés vette kezdetét. Az óriási felhajtás érthető, hiszen az átjáró a maga 430 méteres hosszával új világrekordot állított fel. A tériszonyosok közt csak "anti-bakancslistás" helyszínként számontartott építmény az elhelyezkedését tekintve is egyedülálló, ugyanis 300 méteres magasságban köti össze a képen is látható szomszédos sziklafalakat, ezzel pedig a legmagasabban fekvő üveghidak rekorderének számít.

Az üvegcsodán egyidejüleg körülbelül 800 ember tartózkodhat, így az üzemeltető előzetesen napi szinten 8 000 látogatóval kalkulált. Arra azonban senki sem számított, hogy a világsajtót bejárt hírnek hála napi szinten közel 80 000 látogató érkezik majd a helyszínre.

Bár a hivatalos tájékoztatás szerint vészhelyzet nem állt fenn, a kínai kormány az üzemeltetőkkel közösen úgy döntött, hogy biztonsági okokból azonnali hatállyal lezárják az építményt, “fejlesztések sürgősségére” hivatkozva.

A Haim Dotan által tervezett acélvázas kábelhíd úttestjét átlátszó üvegpanelek alkotják. Dotan elmondása szerint a hidat úgy álmoda meg, hogy az minél inkább beleolvadjon környezetébe. "Azért terveztem erre a helyre a hidat, mert hiszek a természetben, a harmóniában, az egyensúlyban, és a szépségben. A természet már önmagában is gyönyörű, épp ezért az ember arra kell hogy törekedjen, hogy minimális hatást gyakoroljon rá."

A parkot 2015-ben több, mint 1,2 millióan látogatták meg, a kínai kormány reményei szerint az új látványosságnak hála megsokszorozódik majd ez az egyébként sem csekély szám. Lássuk be, erre minden esély megvan, kérdés persze hogy a Boliqiao mikor nyílik meg ismét a látogatók előtt.

Építés alatt:

 

Megnyitó után:

 

forrás: cnn.com, chinadiscovery.com, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

Hídból múzeum?

A San Francisco-ban található Old Bay Bridge híd egy részét újrahasznosítják.

Élő gyökérhidak

Északkelet-Indiában bizonyos helyeken nem építik a hidakat. Növesztik őket.