Hanggal is kommunikálnak a növények?

Hír

írta: Admin
2013/05/09

Egy új New York-i kutatás eredményei szerint a palánták gyarapodására jótékony hatással vannak más növények, nem is akárhogyan.

Korábban a tudósok már tisztában voltak a növények és a rovarok között működő jelzésrendszer létezéséről: például az orchideák kizárólag egy adott méhfajta magas frekvenciájú zümmögésére bocsátják rendelkezésre virágporukat. A növények közötti kémiai jelzéseken alapuló kommunikációra ugyancsak számtalan bizonyíték van. Például a kertészek gyakori tapasztalatai közé tartozik, hogy bizonyos egymás mellé ültetett növények segítik, támogatják egymás fejlődését, ilyen a csilipalánta is, mely azonnal gyarapodásnak indul, ha bazsalikomot ültetnek szomszédságába.

A New York-i tudományos vizsgálat során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a csilipalánták növekedésére milyen hatással lesz, ha azokat elzárják a melléjük ültetett felnőtt bazsalikomoktól. A kísérlet érdekes eredménnyel zárult: a palánták – noha elszeparálták őket az ültetés pillanatától – olyan intenzitással gyarapodtak, mintha a bazsalikomokkal képesek lettek volna kémiai vagy egyéb kapcsolatot (pl. fény, érintés) létesíteni.

A kutatók szerint a növények kizárólag "hangjelzésekkel" léphettek kapcsolatba egymással, feltételezésük szerint sejteken belüli nanomechanikai rezgésekkel keltett akusztikus jelzésekről van szó tehát, mely eredmény teljesen új megvilágításba helyezi az eddigi tudományos tényeket.

forrás: mti, livescience.com

A rovat új hírei

Hasonló

Divat szerint csiripelnek a madarak

A madárénekek is divatszerűen változhatnak - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet ...