Csiripelő csengőhang árt a madaraknak

Hír

írta: Admin
2013/06/13

Turisták telefonjukkal madár hangot imitálnak, hogy magukhoz csalogassák és lefényképezzék az állatokat, pedig a csengőhang árthat a madaraknak.

A Brownsea-szigetre látogató turisták telefonjukon játsszák le a kecskefejő madár hangját, hogy magukhoz csalogassák és lefényképezzék az állatokat - mondta a Dorset Wildlife Trust természetvédelmi hatóság munkatársa a BBC hírszolgálatának.

A Brit Madárvédelmi Társaság (RSPB) szerint az embereket lesújtaná, ha tudnák, a kis állatokat életbevágó tevékenységükben zavarják meg. "Az efféle alkalmazások nem valók természetvédelmi területre, mivel ártalmasak lehetnek az érzékenyebb fajokra" - mondta Chris Thain, a sziget tájvédelmi körzetének vezetője. "Ha madárdal- vagy hívóhang-felvételeket többször is lejátszanak azért, hogy a madár válaszoljon rá, és lefotózhassák őt, akkor az állat esetleg otthagyja területét, fészkét, elfelejtkezik kicsinyeinek táplálásáról" - magyarázta Tony Whitehead, az RSPB szóvivője. - "Önző dolog, és semmi tiszteletet nem mutat az állatok iránt. A párzás és az utódnevelés időszakában nem lenne szabad megzavarni őket." Ezek az alkalmazások nagyszerűek és igen népszerűek, ám úgy érzem, használatukhoz útmutatóra lenne szükség - vélte Thain.

Nagy óvatosságra kérjük a felhasználókat. A madárdal az emberi fülnek egyszerűen kellemes, az állat számára azonban erőteljes kommunikációs eszköz. Nem bonyolult, amit kérünk: tiszteljék a madarakat és a többi madármegfigyelőt, és halkítsák le a készülékeket - mondta Wilson, az iSpiny fejlesztő cég Chirp!, azaz Csiripelj! nevű alkalmazásáért felelős munkatársa.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai