Hat új natúrpark létrehozására vannak helyi kezdeményezések

Hír

2017/05/07

Magyarországon kilenc natúrpark működik és hat további létrehozására vannak helyi kezdeményezések, például a Vasi Hegyháton és a Szigetközben - mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az Írottkő Natúrpark megalapításának 20 éves jubileuma alkalmából tartott sajtótájékoztatón április 28-án, Kőszegen.

Kiemelte: az elmúlt hónapban fogadta el a kormányzat a nemzeti tájstratégiát, amelyben a natúrparkoknak kitüntetett szerepet szán, az elmúlt években pedig elkészült a natúrparkok fejlesztési stratégiája is. Az államtitkár elmondta, a természeti értékek megőrzéséhez azok bemutatásán, megszerettetésén keresztül vezet az út. Hozzátette, a natúrparkok hálózatának a természetvédelmi tudatformálásban, az aktív turizmusban és a vidékfejlesztésben egyaránt fontos szerepe lehet.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta, a kormány támogatja az aktív kikapcsolódást segítő fejlesztéseket, amelyeknek jelentős része a natúrparkokban valósul meg. Hozzáfűzte: több tízmilliárd forint európai uniós és belföldi forrás áll rendelkezésre a következő években a gyalogos és kerékpáros túraútvonalak, a vízi turizmus és a lovas turizmus fejlesztésére. A kormánybiztos hangsúlyozta: a turisztikai beruházások révén az emberek a természethez közelebb tudják eltölteni a szabadidejüket, a fejlesztésekkel Magyarország az egyik legjobb életminőségű országgá válhat.

Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke a Jurisics várban látható kiállítást ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, amelyen a natúrpark elmúlt húsz évének legfontosabb emlékeit, dokumentumait, relikviáit láthatják az érdeklődők. Hozzáfűzte: az Írottkő Natúrpark tágabb értelemben tizenhat települést, 200 négyzetkilométernyi területet és több mint 21 ezer lakost foglal magába, olyan kincseket, ökoturisztikai célpontokat mint a 883 méter magas Írottkő, a Hétforrás, vagy a Cáki-pincesor.

Bakos György közölte: a Magyar Natúrparkok Szövetsége által szervezett szakmai konferencián a környezet- és természetvédelem aktuális kérdései mellett a magyar és osztrák natúrparkok gyakorlati tapasztalatiról ejtenek szót, a jubileumon résztvevők megkoszorúzzák Herman Ottó szobrát és egy fát is elültetnek a kőszegi Diáksétányon.

 

forrás: Földművelésügyi Minisztérium

A rovat új hírei

Hasonló