Meghirdették az Év ökoturisztikai élménye pályázatot

Hír

írta: MTI
2019/04/28

Szeptember 1-ig jelentkezhetnek az intézmények és programszervezők az Év ökoturisztikai élménye című, pénteken meghirdetett pályázatra.

A Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója pénteken Budapesten, a pályázat meghirdetésén ismertette, hogy a jelentkezéseket kétkörös eljárásban bírálják el, a második fordulóba jutó pályázatokat helyszíni szemlén értékelik. Gönczi Tibor a bírálat legfőbb szempontjai közül kiemelte a természetközeliséget, digitális és a családbarát elemeket. Újdonság, hogy a legjobb ökoturisztikai élménynek járó szakmai díj mellett idén közönségdíjat is osztanak a beérkező szavazatok alapján, indokolt esetben pedig különdíjat is megítélnek. A nyertesek jogosultakká válnak az év ökoturisztikai létesítménye vagy programja cím viselésére.

Az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a pályázat jelentőségét a természetközeli szabadidős programok egyre nagyobb népszerűségével indokolta. Balczó Bertalan hozzátette, hogy a felmérések szerint egy évtized alatt 60 százalékról 90 százalékra nőtt a rendszeresen túrázók aránya, a megkérdezettek 80 százaléka pedig nagyobb távolságot is megtesz, hogy nemzeti parkokat, barlangokat, tájházakat látogathasson, szervezett kirándulásokon vagy más ökoturisztikai programokban vehessen részt.

A természeti értékek bemutatásának jelentőségét felismerték a szolgáltatók, köztük a csaknem 700 ökoturisztikai létesítmény felét működtető nemzeti parki igazgatóságok is, hiszen a közvetlen megismerés megkönnyíti a személyes kötődést és a természetvédelem iránti elköteleződést - hangsúlyozta.

Balczó Bertalan azt várja a pályázattól, hogy - hasonlóan az előző évekhez - új ökoturisztikai ötletekkel, tapasztalatokkal és jó gyakorlatokkal ismertetik meg az érdeklődőket.


Kép forrása: pexels.com


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Százéves erdők Magyarországon

Minél idősebb egy erdő, annál inkább várható, hogy gazdag élővilágnak ad otthont. Turisztikai vonzerejük sem lebecsülendő - ...

Felpezsdült az ökoturizmus

A 10 nemzeti parkban és más védett területeken az év végéig várhatóan 1,4 millió hazai és külföldi vendég fordul meg.

13 hazai túraútvonal

Itt a jó idő és nem tudod hogyan szabadulj ki a természetbe? Íme néhány kiránduló útvonal.