Hazatérhetnek az óriáspandák

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/10/12

Hamarosan visszatérhetnek régi-új otthonunkba, a Szecsuan tartományban található rezervátumba azok az óriáspandák, amelyek lakhelyét négy évvel ezelőtt földrengés döntötte romba.

60 óriáspanda vált otthontalanná, miután 2008. május 12-én a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés rázta meg a Kína középső részén található Szecsuan tartományt. A rengés epicentrumától mindössze 30 km-re fekszik ugyanis a pandák egyik legjelentősebb rezervátuma, a 2000 négyzetkilométer területű Volung (Wolong) Nemzeti Parkban elterülő Óriáspanda-védelmi- és Kutatóközpont.

Bár hajlékaik lakhatatlanná váltak, egy panda kivételével szerencsére mindegyik sértetlenül túlélte a természeti csapást. Őket az ország különböző pontjain található állatkertek fogadták be, de a 4 évig tartó vendégség után hamarosan visszatérhetnek a természetes élőhelyeikhez sokkal jobban hasonlító rezervátumba.

Az új központ továbbra is a nemzeti park területén, az egykori tenyésztő központtól alig 10 kilométerre épül fel. Zhang Hemin, a központ igazgatója arról is biztosít: mint a vadvédelem területén legfontosabb intézmény, még komolyabban veszik majd azt a szerepet, hogy az ott született pandákat visszaengedjék a természetbe. A rendkívül veszélyeztetett, nemzeti kincsnek tartott óriáspandák sorsát ugyanis megkülönböztetett figyelem övezi Kínában. A vadon élő mindössze 1600 egyed többsége Szecsuanban található, míg mintegy 300 példány állatkertekben szerte a világon. Nem véletlenül választotta tehát a Természetvédelmi Világalap, vagyis a WWF ezt a fajt jelképéül.

 

forrás: wwf.hu, ng.hu, china.org.cn

A rovat új hírei

Hasonló

Párt kapott a vörös panda

A Szegedi Vadaspark hím vörös pandája párt kapott maga mellé. Összeszoktatásuk után keddtől nézhetik meg őket a látogatók.

Pedig léteznek

Tizenöt különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.