Itt az ősz - veszélyben a sünök!

Hír

2019/09/27

Az őszi kerti munkálatok veszélyesek lehetnek a téli alvóhelyüket kereső sünökre nézve.

Az egyik legfőbb problémát ilyenkor a gyakori égetések okozzák. Sokan meggyújtják az összegyűjtött avart, gallyakat, amik alatt lehet, hogy már egy sündisznó alussza álmát. A sünik előszeretettel vackolják be magukat biztonságosnak hitt levélhalmokba, farakásokba, ám ha ezeket meggyújtják, az a biztos halált jelenti az állatoknak. Még ha el is menekülnek, égési sérüléseik miatt hosszas szenvedés vár rájuk míg elpusztulnak.

 

Hogyan óvjuk őket?

  1. A legjobb módszer, ha egyáltalán nem égetünk! Az avar meggyújtása önmagában káros. Előnyösebb, ha az elszáradt növényzetet komposztáljuk, vagy szétterítjük. Ez ugyanis védi a fagy ellen a magvakat és ágyásokat. Fagyra érzékeny cserjék, fák törzse köré is felhalmozhatjuk a lehullott lombot, ami ráadásul lebomlása révén tápanyaggal is ellátja növényeinket.
  2. Ha mindenképp égetni szeretnénk, helyezzük át a levélkupacot, mozgassuk át, így látjuk, ha sün fészkelte be magát.
  3. Tegyük sünbaráttá a kertet! Lehetőleg ne használjunk fűnyírót vagy fűkaszát, csak ha meggyőződtünk, hogy kertünk "sünmentes"! Egy nyugodt sarokba hagyjunk némi avart, vagy helyezzünk el sünházat. Tehetünk ki számunkra vizet vagy eledelt, azonban soha ne adjunk nekik tejet, és lehetőleg szerezzünk be speciális süntápot az állateledelboltban.

Fontos azonban tudnunk, a sün nem hobbiállat, nem tartható házi kedvencként. Védett faj, így mozgásában megzavarni, akadályozni tilos!

Mit tegyünk, ha sünt találunk?

A legtöbb süni, ahogy bejött a kertbe, úgy távozni is fog - feltéve, hogy nem akadályozzuk, és például nem zavarják meg kutyák. Tehát hagyjuk szabadon elmenni.

Ha mégsem vagyunk benne biztosak, hogy kijut a kertből - vagy ha kertünk forgalmas út közelében található -, óvatosan fogjuk meg, és egy olyan helyen egedjük el, ahol a közlekedés és a háziállatok nem veszélyeztetik. Ideális az olyan zöldterület, ahol gazdag az aljnövényzet.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a sün sérült, kihült, vigyük állatorvoshoz vagy kérjük állatmentő szervezet segítségét. Ha a sün láthatóan még nem érte el a felnőtt kort, előbb győződjünk meg arról, hogy családja nincs-e a közelben. Olykor ugyanis a nyár második felében is világrahozhatják kölykeiket, így növendék sünökkel akár ősszel is találkozhatunk.

További segítséget és információt a Sünbarát Alapítvány oldalán találunk!


Képek forrása: 1. pexels.com / pixabay.com 2. flickr.com / Timo Newton-Syms

 

forrás: Szonday Szandra
Ön mit csinál az összegyűlt avarral?

A rovat új hírei

Hasonló