Kóborló hópárducokat láttak

Hír

írta: Kiss Gábor
2015/04/07

Lopakodó hópárducokat fedeztek fel a délnyugat-kínai Szecsuán tartomány hegyeiben több mint 4 ezer méter magasban, a pandák élőhelyén - jelentette a Vulungi Nemzeti Park munkatársának közlése nyomán a kínai média.

A két ritka nagymacskát, feltehetően egy anyát és kölykét 4102 méteren kapták lencsevégre egy infravörös kamera segítségével még januárban. Az állatok egy szikla szomszédságába érve ásványokat nyalogattak. A park munkatársai azóta további 14 kamerát szereltek fel.

A hópárducok Kína legszigorúbban védett állatfajai közé tartoznak, és leginkább a Himalája 3 ezer és 5500 méter magas vonulatain élnek Közép- és Dél-Ázsiában. A legmagasabban élő macskaféle nyáron felhúzódik a 3500–6000 m körüli fennsíkokra és sziklás magashegyekre, télire 2000 m környékére költözik le. Az orvvadászat és a természetes élőhelyek visszaszorulása miatt (amelyben a klímaváltozás is szerepet játszik) a múlt század óta nagyon ritkán látni. Egy példányról ritka fénykép készült éppen egy éve, az északnyugat-kínai Kanszu tartomány egy vadőrének jóvoltából. Akkor a 2006-ban megnyitott Annanba vadteve-rezervátumban tűnt fel a ragadózó.

A becslések szerint csupán 3500-7000 hópárduc élhet szabadon, és további 600-700 példány található fogságban világszerte. A pakisztáni WWF természetes élőhelyükön, a Khunjerab Nemzeti Parkban próbálja megőrizni a hópárducokat.


Kép forrása / Szerző: Bernard Landgraf

 

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Állati géntérképezés

Tigris, oroszlán, hópárduc génjeit térképezték fel, hogy a veszélyeztetett fajok védelmét elősegítsék.