Kutya méretű őspatkány fosszíliákra bukkantak

Hír

írta: ecolounge
2015/11/07

Hét óriáspatkány megkövült maradványait fedezték fel ausztrál kutatók Kelet-Timoron; a legnagyobb közülük akkora volt, mint egy kisebb kutya.

Az 1000 éve kihalt patkányok súlya 1,5 kilogrammtól 5 kilogrammig terjedt, vagyis a legnagyobb egyedek tízszer akkorák voltak, mint a ma élő nagyméretű patkányok - közölte pénteken Julien Louys, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatója.

Louys szerint a legnagyobb olyan patkányokról van szó, amelyek létéről tudomásunk van. Az óriáspatkányok növényevők lehettek, és hirtelen haltak ki mintegy 1000 évvel ezelőtt, egyelőre ismeretlen okból.

Az ausztrál kutatók szerint az ember, amelynek legkorábbi nyoma 46 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza a szigetországban, évezredeken át együtt élt a patkányokkal. A leleteken talált harapás- és égésnyomokból azt a következtetést vonta le az ausztrál egyetem kutatócsoportja, hogy a hajdani kelet-timori emberek megették a patkányokat.

Louys csapata egyelőre azt feltételezi, hogy az óriáspatkányok nem a széles körű vadászat miatt pusztultak ki, hanem életterük, az erdők szűkülése miatt. Erre abból következtetnek, hogy nagyjából a kihalásukkal egy időben kezdett használni az ember Kelet-Timoron fém eszközöket, amelyek alkalmasak voltak fák tömeges kivágására.

 

forrás: MTI, anu.edu.au

A rovat új hírei

Hasonló

Nyolcvanmillió éves gyík

Mintegy nyolcvanmillió évvel ezelőtt élt, eddig ismeretlen óvilági gyíkfaj megkövesedett maradványait fedezték fel.