Tízezer éve kihalt zsiráf lehetett a valaha élt legnagyobb kérődző

Hír

írta: ecolounge
2016/01/25

A fosszíliavadászok 1836-ban számoltak be róla, hogy olyan állat maradványaira bukkantak, amelynek koponyája akkora, mint egy elefánté.

Az állat első kövületeit Hugh Falconer skót geológus és Proby Thomas Cautley angol mérnök találta az indiai Siwalik-hegységben az 1830-as években. A fosszíliavadászok 1836-ban számoltak be róla, hogy olyan állat maradványaira bukkantak, amelynek koponyája akkora, mint egy elefánté és úgy vélték, ormánya is volt. A paleontológusok egy elefánt méretű, jávorszarvasszerű teremtményt képzeltek maguk elé, az elmélet aztán széles körben elterjedt.

A hertfordshire-i Királyi Állatorvosi Főiskola munkatársa, Christopher Basu szerint Falconerék "lenyűgöző munkát végeztek" annak idején, ugyanakkor az állat testtömegére vonatkozó adatuk csupán egyszerű becslés volt.

A Sivatherium (teljes neve: Sivatherium giganteum) rendszertani nevű ősállat a modern zsiráfok hatalmas rokona volt, több mint egymillió évvel ezelőtt élt Afrikában és Ázsiában. Mai rokonaitól eltérően azonban a Sivatheriumnak rövid nyaka és ugyancsak rövid, tömzsi lábai voltak.

A prehisztorikus emlős csontjainak felfedezésekor úgy vélték, hogy az elefántokat és a zsiráfokat összekötő láncszemre bukkantak. "Soha azelőtt nem találkoztak még ekkora mérettel és ilyen felépítéssel" - idézte Basut, a tanulmány társszerzőjét a BBC News.

A Sivatherium csontvázának háromdimenziós rekonstrukciójával a kutató 1246 kilogrammra becsülte az állat testtömegét, a hatalmas szarvakat viselő hímeknek valószínűleg még nagyobb is lehetett a súlya. Méreteit tekintve tehát elmarad az afrikai elefánttól, ám kétség kívül a zsiráfok családjának hatalmas tagja volt, és könnyen lehet, hogy a világ valaha élt legnagyobb kérődzőjének címe is az övé. Basu szerint egy ilyen hatalmas kérődzőnek komoly erőfeszítésébe telhetett, hogy a teste működéséhez szükséges energiára szert tegyen.

A kutatás a Biology Letters szaklapban jelent meg.


Kép forrása (illusztráció) / Szerző: Luca Galuzzi

 

forrás: MTI, Biology letters

A rovat új hírei

Hasonló

Nyolcvanmillió éves gyík

Mintegy nyolcvanmillió évvel ezelőtt élt, eddig ismeretlen óvilági gyíkfaj megkövesedett maradványait fedezték fel.