Orrszarvú árvaház Dél-Afrikában

Hír

írta: Streit Nóra
2012/08/20

Orrszarvúárvaház nyílt Dél-Afrikában, ahol az orvvadászok áldozatául esett rinocéroszok kicsinyeit fogadják be és nevelik fel, „pótszülők” segítségét is igénybe véve. Az eddigi egyetlen lakó egy négyhónapos, és máris 100 kilós borjú.

A Dél-Afrikai Köztársaságban található Entabeni Safari Conservancy nevű központ vállalta fel azt a nemes feladatot, hogy befogadja, felnevelje, majd szabadon engedje az egyre nagyobb méreteket öltő orvvadászat következtében árván maradt rinocéroszborjakat. Az ivarérett orvszarvúakat a feketepiacon értékesített és a hagyományos kínai orvoslásban felhasznált tülkükért vadásszák.

A Mokopane közelében elhelyezkedő központ egyik szakértője, a „Rinó mama” becenévre hallgató Karen Trendler szerint a vadorzók áldozatainak egyharmada vemhes nőstény. Sok kicsi marad így árván, akik különleges ellátásra szorulnak, amit Rinó mamától biztosan meg is kapnak, hiszen az asszony több mint 200 rinocéroszt nevelt már fel. Az orrszarvúborjakat az emberektől elzárva tartják majd, és csak a gondozókkal érintkeznek, így idővel remélhetőleg problémamentesen vissza tudnak illeszkedni a vadonba. Két felnőtt rinocérosz, Mike és Nann lesznek a pótszülők, akik megtanítják a kicsiknek, hogyan kell orrszarvúként „viselkedni”.

Ahogy a borjak nőnek, egyre nagyobb kifutókba helyezik át őket, majd két és fél-hároméves korukban tervezik a szabadon engedésüket. Másokat pedig olyan tanyákra küldenek, ahol vállalják a veszélyeztetett állatok tenyésztését. Az árvaház első és eddig egyetlen lakója egy négyhónapos, 100 kilós „apróság”, akinek egyelőre még nincs neve, de gondozói szerint máris kész személyiség.

Az üzemeltetők egyébként hallani sem akarnak arról, hogy turistáknak mutogassák az állatokat, a menhely így teljes egészében természetvédelmi célokat szolgál.

forrás: wwf.hu

A rovat új hírei

Hasonló