Összementek az alpesi zergék

Hír

írta: Admin
2014/10/24

A klímaváltozás miatt összemennek az alpesi zergék - derítették ki brit kutatók. A Durhami Egyetem tudósai szerint a hőmérsékletváltozás hatással van az alpesi zergék táplálkozására, és ezáltal méretükre is.

A kutatók az elmúlt 30 év változásait vizsgálva megállapították, hogy három évtized alatt átlag 25 százalékot csökkent az alpesi zergék (Rupicapra rupicapra rupicapra) súlya - olvasható a Frontiers in Zoology szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

Ugyan több kutatás is foglalkozik a globális felmelegedés állatok méretére gyakorolt hatásaival, a Durhami Egyetem kutatóinak eredményei mégis meglepőek a csökkenés gyorsaságát és mértékét tekintve. "A klímaváltozás következtében történő testméret csökkenés elég elterjedt az állatvilágban, halak, madarak és emlősfajok lettek kisebbek. Azonban a most megfigyelt változás mellbevágó" - idézte Tom Masont, az alpesi zergékről írt tanulmány egyik szerzőjét a The Daily Mail brit napilap.

A vizsgált területen az átlaghőmérséklet 3-4 fokkal emelkedett az elmúlt harminc évben. A kutatócsoport szerint ez hatással van a zergék viselkedésére is. "Tudjuk azt, hogy a meleg időszakokban a zergék több időt töltenek pihenéssel és kevesebbet élelem utáni kutatással, és ez lehet a testsúly csökkenés oka, nem a táplálék minősége" - magyarázta a tanulmány másik szerzője, Stephen Willis.

"Ha a klímaváltozás hasonló hatást gyakorol a haszonállatok viselkedési szokásaira és testsúlyára, az érintheti a mezőgazdaság termelékenységét is a következő évtizedekben" - tette hozzá Willis.

A zerge megtalálható az Alpokban, a Kárpátokban, az Appennin-hegységben és Kis-Ázsiában. Az Alpesi zerge (Rupicapra rupicapra rupicapra) - ahogyan neve is mutatja - az Alpokban él. Élőhelyének magvát a törpefenyők zónája képezi. Nyáron a zergék innen vonulnak a meredek hegyoldalakra és a hegyi legelőkre. Télen a völgy felé, az erdőzóna felső részébe vándorolnak. Élőhelyük így 800 és 2500 méter között ingadozik. Életterük lefelé a szarvasokéval és az európai őzekével érintkezik, felfelé pedig részben az alpesi kőszáli kecskékével fed át. Az egyes zergenyájak által előnyben részesített élőhelyek alapján erdei és kőszáli zergéket különböztetünk meg. - forrás: wikipedia


Kép forrása / Szerző: Liné1

 

 

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Az állatok fele elpusztult!

A WWF kutatása rávilágított, hogy a gerinces fajok populációi a felére zsugorodtak az elmúlt 40 évben.

Eltűnnek a térképről?

A klímaváltozás alaposan átrajzolja a térképeket. Néhány évtizeden belül bizonyos helyeket már csak fényképeken láthatunk ...