Összemegyünk a klímaváltozás hatására?

Hír

írta: MTI
2022/06/08

Egy kutató szerint az embernél is megismétlődhet az a folyamat, ami sok állatnál megfigyelhető, azaz a jövőben csökkenhet az emberi test mérete a globális felmelegedés miatt. A felvetést többen vitatják.

Az elmúlt évtizedekben, évszázadban leginkább az volt a jellemző, hogy nőtt az emberek átlagos testmérete, azonban Steve Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusa szerint ez a folyamat megordulhat a klímaváltozás hatására.

Elméletét arra alapozza, ahogy korábban más emlősfajok reagáltak a klímaváltozásra. A kisebb emlősök ugyanis jobban bírják az emelkedő hőmérsékletet. Ennek pka valószínűleg az, hogy a kisebb állatok bőrfelülete a térfogatukhoz képest nagyobb a termetesebbekhez képest, így könnyebb levezetni a felesleges hőt. A mai világ melegebb részein élő emlősök gyakran kisebbek, mint a hűvösebb területeken élők: ez a Bergmann-szabályként ismert ökológiai elv.

Brusatte "Az emlősök felemelkedése és uralma" (The Rise and Reign of the Mammals) című könyvében fejtette ki elméletét. Az ember jelenlegi helyzetét az ősi lovakéhoz hasonlította, amelyek kisebb termetűek lettek mintegy 55 millió évvel ezelőtt, az úgynevezett paleocén-eocén hőmérsékleti (termális) maximum (PETM) korszaka idején.

"Nagyszerű kövületek állnak rendelkezésünkre a legutóbbi nagy földtörténeti felmelegedés idejéből. Hátborzongató a hasonlóság a jelenlegivel" - mondta.

Brusatte szerint a zsugorodás "a klímaváltozással való megküzdés gyakori módja", ami azonban nem azt jelenti azt, hogy minden emlős kisebb lett, de úgy tűnik, ez az általános trükk, amikor gyorsan emelkedik a hőmérséklet. Ha a hőmérséklet valóban gyorsan nő, könnyen lehetséges, hogy az emberi testméret csökkenni fog - tette hozzá.

Nem minden szakértő vallja, hogy az emelkedő hőmérséklettel mérséklődik az emlősfajok testmérete. Adrian Lister, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója szerint gyenge a bizonyíték, amelyet a tanulmány bemutat, ellenben a hőmérséklet és az emlősök mérete közti összefüggés oka gyakran a rendelkezésre álló élelem szűkössége.

Lister azt a vélekedést sem osztja, hogy az ember "összemegy" a globális felmelegedés miatt.

"Az embernél már nem igazán működik a természetes szelekció. Ha így lenne, akkor azt kellene látnunk, hogy a nagyobb testű emberek a klímaváltozás miatt meghalnak, mielőtt utódaik születnének. Nincs ilyen a mai világban. Ruhát viselünk, fűtünk és klímaberendezésünk van arra az esetre, ha túl nagy a meleg" - mondta a kutató.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Edd Prince (részlet); 2. commons.wikimedia.org / Heinrich Harder

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló