Puma és gyűrűsfarkú maki kölykök születtek

Hír

írta: MTI
2022/08/20

A vadon élő pumák és a gyűrűsfarkú makik száma is jelentősen csökkent, ezért a hazai állatkerteknek is fontos szerepe van a veszélyeztetett fajok megmentésében.

Puma ikerpár Nyíregyházán


A kölykök egy hónappal ezelőtt születtek az állatkertben, a most egy hónapos, hím utódok csütörtökön estek át életük első általános orvosi vizsgálatán. A kilencven nap vemhesség után világra jött kölykök jól tűrték a beavatkozást, amely során megkapták vakcináikat és egyedi azonosítójukat, valamint megmérték testsúlyukat.

Az egyenként 2,3 kilogramm súlyú, egyre aktívabb életmódú, pettyezett bundájú utódok egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de három hónaposan majd a húsból álló táplálék fogyasztását is elkezdik. A kicsiket egyelőre az anyjuk neveli, mivel ez a nagymacskafajta magányos életmódú állat, az utódgondozás csak a nőstény feladata. Az apát egy elkülönített kifutóba költöztették.

A puma tenyészpár 2019 óta az állatpark lakója, a hároméves nősténynek és a tizenkét éves hímnek ez az első szaporulata. - tette hozzá, megjegyezve, hogy ez

Az ezüst oroszlánnak is nevezett puma egykor az egész amerikai földrészen elterjedt volt, jó alkalmazkodóképessége révén hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben egyaránt előfordult.

Egyedszáma azonban manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése, valamint a vadászat jelenti. Táplálék tekintetében nem válogatós: tulajdonképpen az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de fő táplálékát nagyobbrészt szarvasok és őzek képezik. Testsúlyánál hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni.

Érdekesség, hogy tekintélyes testmérete és akár 120 kilogrammos súlya ellenére a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz, vagyis a macskaformákhoz tartozik.


A debreceni maki család is gyarapodott


A debreceni állatkertben két gyűrűsfarkű maki világra jövetelét ünneplik. Az egyelőre ismeretlen nemű egyhetes apróságokat a látogatók születésük óta megpillanthatják a kifutójukban, egyelőre anyjuk gondoskodása mellett.

A Madagaszkáron élő makifajok közül alighanem a legismertebb a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), amely 12-24 egyedet számláló, egy-egy vezérnőstény dominálta csapatokban él a sziget szárazerdőiben. A makik közül ők töltik a legtöbb időt a talajszinten, ahol lehullott gyümölcsök után kutatnak.

Bár a legnépszerűbb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősök közé tartoznak, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint az elmúlt két évtizedben 95 százalékkal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a kereskedelmi célú befogások következtében.

Ezért a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján, és ma már jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön.

A jelen körülmények között különösen fontos, hogy a katták mentsváraként szolgáló állatkertek stabil és életképes populációkat tartsanak fenn, épp ezért a hosszú évek óta rendszeresen, legutóbb 2020 tavaszán gyarapodó debreceni csapat egy része az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében tavaly másik állatkertbe költözött, helyükre pedig négy kiváló genetikájú nőstény - köztük az ikrek anyja - érkezett a Rotterdami Állatkertből.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Raul654forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló