Meglepetés az erszényben: veszélyeztetett Bennett-kenguru született a debreceni állatkertben

Hír

írta: MTI
2021/03/28

Hét tagúra gyarapodott a debreceni állatkert Bennett-kenguru csapata! A legújabb jövevényt február végén pillantották meg a gondozók az egyik nőstény erszényében.

Az apróság felfedezésekor körülbelül 8 hetes lehetett, és azóta egyre kíváncsibban ismerkedik a külvilággal. A kengurubébi születésekor nagyjából babszem méretű lehetett - számolt be az új  jövevényről az állatkert igazgatója, Nagy Gergely Sándor. Érkezésével immár hét egyedet számlál a debreceni erszényesek csapata.

A kicsi még egészen kilenc hónapos koráig vissza-visszajár majd a biztonságot nyújtó erszény rejtekébe, de az állatkert újranyitását követően a látogatók már jó eséllyel megpillanthatják.

A Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) Tasmania szigetén, illetve Ausztrália keleti és délkeleti részén őshonos, és a partvidéki erdőkben és bozótosokban él. Köznapi elnevezése kissé megtévesztő, mivel bár számos tekintetben hasonlít közeli rokonaira, a kengurukra, igazából a náluk kisebb termetű és zömökebb, erdőlakó wallabyk közé tartozik. Nyak- és vállszőrzete jellegzetesen vöröses színű, nagy és mozgékony fülei vannak. Látása viszonylag gyengem ezért a természetben főként hallására és kiváló szaglására hagyatkozik.

Szürkületkor indul táplálkozni, főleg fűféléket, terméseket és gyökereket fogyaszt, nappal pedig az árnyékban pihen. Bár vadon élő populációja egyelőre stabil, élőhelyének csökkenése és minőségbeli romlása miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Pár éve a debreceni állatkert szenzációja volt Dió, akit gondozója nevelt otthon, míg visszatérhetett társaihoz:

Veszélyeztetettségük miatt gyakran megpróbálták új helyekre betelepíteni a fajt. Például a skót Loch Lomondban, Inchconachan szigetén is él egy kis populáció, ami két pártól származik - őket 1975-ben telepítettek ki a Whipsnade állatkertből. 1993-ban 26 leszármazottjuk élt. De Nyugat-Sussexben és Hampshire-ben is vannak elszórt populációk. Franciaországban, Párizstól 50 km-re kb.30 Bennett-kenguru él vadon, miután pár példány az 1970-es években egy viharban megszöktek az émancé-i állatparkból.

Magyarországon egyébként több állatkertben és parkban is élnek Bennett-kenguruk, sőt, még albínó példányok is.


Képek forrása: flickr.com / Szerző: Ron Knight


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai

Homokvihartól fuldoklik Peking

Hétfő reggel hatalmas homokvihar érte el Pekinget, sárga homokkal lepve el a kínai várost. A helyiek szerint 10 éve nem tapasztaltak ...