Rejtélyes fekete tigrist kaptak lencsevégre Indiában

Hír

2020/11/07

Rendkívül ritka fekete tigrist figyeltek meg nemrég Indiában, Orisza államban: egy lelkes természetbarát amatőr fotós, Soumen Bajpayee kapta lencsevégre a különös színű bundával rendelkező ragadozót.

A faj szokatlan színét egy génhiba okozza, ami valószínűleg a beltenyészet miatt jött létre. Hivatalosan „melanisztikus” tigrisnek nevezik őket. Fekete csíkjaik annyira vastagok, hogy teljesen elrejtik a narancssárga szőrzetet. Emellett termetre is kisebbek, mint sárga csíkos társaik. Ebben a térségben először 1990-ben észlelték őket.

Az ún. aguti-gén felel az emlősök esetében a szőr- és hajszálak melanin- és pigmentszabályozásáért, segít meghatározni a szőrzet színét, mintáját, többnyire mintás, pl. cirmos bundát eredményezve. A teljesen fekete állatok többségénél az aguti-gén mutációja melanizmust okoz, ezért születnek egyszínű, fekete bundával.
A fekete tigrisek esetében azonban nem erről van szó, hiszen a csíkos mintázatuk megmarad, csak nehezen kivehető, ezért a jelenséget pszeudo-melanizmusnak vagy abundizmusnak nevezik. Ezt egyébként bengáli tigriseknél is megfigyelték, ill. állatkerti tigrisek kölykeinél is előfordult.

Természetesen korábban is érkeztek hírek fekete tigrisekről, például a vietnámi legendáknak is része ez a különös teremtmény. Egy i.sz. 300 körül írt kínai enciklopédia, az „Erya” is leírást ad a fekete tigrisről. Az egyik első újkori beszámoló James Forbes-tól származik, aki 1773-ban látott egy példányt Keralában, amikor a Kelet-Indiai Társaságnál szolgált. Az állatot egy festményen is megörökítette. Később menazsériák, utazó állatkertek műsoraiban is feltűntek állítólagos fekete tigrisek. A megfigyelésekkel azonban az volt a gond, hogy többnyire nem voltak pontosak, és utólag nehéz eldönteni, valóban fekete tigrist láttak-e a szemtanúk, vagy például fekete jaguárt. Időnként találtak elhullott példányokat, de ezeknél a bunda többnyire már annyira elbomlott, hogy nem lehetett alaposan megvizsgálni.

A 20. században aztán már több helyről is jelentették a fekete tigrisek megjelenését: Burmából, az Indiai Asszamból, sőt, az 1920-as évek végén Kínából is.

Jelenleg csak Oriszában vannak fekete tigrisek, ahol a hatalmas erdők és változatos élőhelyek biztonságot nyújtanak számukra. Többségük az oriszai Similipal Tigrisrezervátumban él , ahol 2007-ben figyelték meg először a különös ragadozókat, ám így is a kihalás fenyegeti őket, mivel számuk az utóbbi években drasztikusan csökkent. Dr. Bivash Pandav, az Indiai Vadvédelmi Intézet tudósa szerint csak hét-nyolc példány maradt belőlük.

Sokan úgy gondolják, ezért elsősorban az orvvadászat okolható, mely  az egész tigrisállományra rányomta bélyegét, hiszen a tigrisek csontjai, karmai, bundája máig keresett cikk a feketepiacon. Az oriszai erdészeti szakemberek szerint jóval nagyobb problémát jelent az egyre növekvő népesség, az urbanizáció, mely egyre több területet vesz el a tigrisek élőhelyéből.

A videón jól látható a fekete tigris különleges bundája. A képeket a Similipal Tigrisrezervátum által kihelyezett kameracsapdák egyike készítette.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Galgotias1234 (módosított kép); 2. messybeast.com


forrás: Daily Mail

A rovat új hírei

Hasonló

Narancssárga aligátorra leltek

Rejtély, hogy vajon minek köszönheti különleges színét a dél-karolinai aligátor. A szokatlan megjelenésnek több oka is lehet, ...