Narancssárga aligátorra leltek

Hír

2017/02/13

Rejtély, hogy vajon minek köszönheti különleges színét a dél-karolinai aligátor. A szokatlan megjelenésnek több oka is lehet, még a mutáció sem kizárt.

A múlt héten a dél-karolinai Hanahan városának lakói különös lényre, egy narancssárgában virító aligátorra lettek figyelmesek. A körülbelül másfél méteres ragadozó valószínűleg a mississippi aligátorok közé tartozik, mely az egyetlen, Dé-Karolinában őshonos krokodilfaj, és több, mint 60 évig is élhet.

De vajon minek köszönheti különleges színét az állat? Egyelőre a szakértők is csak találgatnak. Egyes vélemények szerint az állatra egyszerűen rárakódott a rozsda a csatornáról, melyben tartózkodott. Emellett a színváltást okozhatják más környezeti tényezők is, például a vízben található szennyeződések vagy algák. Hogy a bőrréteget érintő szennyeződésről van-e szó, az néhány héten belül kiderül, az állat soron következő vedlésénél.

Bár nem túl gyakori az ilyesmi, nem ez az első eset, hogy furcsa színű állatokat figyeltek meg. 2011-ben Floridában észleltek egy hasonlóan narancsos krokodilt, mely David Steen biológus szerint nemcsak a vízben található anyagoknak, hanem akár mutációnak is köszönheti a színét (szerk: mint például a kék színű homár, vagy a costa rica-i harlequin béka). Ugyanakkor, bár léteznek albínó krokodilok, ezeknek színe inkább fehéres vagy citromsárgás.


Kép forrása (illusztráció) / Szerző: Brocken Inaglory

 

forrás: livescience.com

A rovat új hírei

Hasonló

7 bizarr külsejű állat

Ők az élő bizonyítékai annak, hogy a határtalan kreativitással megáldott természetben a nem kimondottan szemet gyönyörködtető ...