Valóban a kék színű homár a legritkább?

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/05/17

A természet sokszor hihetetlen dolgokat produkál, így történhet, hogy az állatok egy ritka génmutációja miatt fogtak már ki kék, sárga, de albínó, illetve kétszínű homárt is. Lássuk, miért is olyan különlegesek!

A világ legnehezebb rákfaja az amerikai homár
A „hagyományos” amerikai homár színe zöldesbarna, vörös tüskékkel, és az Atlanti-óceán partján, Észak-Amerikában található meg. Az amerikai homár a maga akár több mint 20 kilogrammjával a legnehezebb rákfaj a világon. Legközelebbi rokona az európai homár, amely színében és a hiányzó tüskékben különbözik tőle.

A kék homár esete
Becslések szerint minden kétmilliomodik amerikai homár kék. Ezt egy genetikai mutáció okozza: egy fehérjéből túl sok termelődik az állatban, amely egy piros karotinoid-molekulával, az asztaxantinnal egyesülve alkotja a crustacyanint, amely a kék elszíneződésért felelős. Eddig hat ilyen példányt sikerült kifogni élve, ma mind akváriumban él.

A legutóbbi kék homár tavaly májusban akadt egy 51 éves rákász hálójába, Kanada keleti, új-skóciai partjainál. Bobby Stoddard ugyan már 33 esztendeje dolgozott a rákászként, de addig egyetlen kék mutáns homárt sem látott. Érdekes azonban, hogy szintén rákász apja 45 évvel ezelőtt ugyancsak fogott egyet. Igaz, az „újdonsült” zsákmány még gyereknek számított a maga hetven dekájával, kifogója ugyanakkor igyekezett minden esélyt megadni az állatnak a hosszú életre.

A homárt először az üzletében „állította ki”, később felajánlotta a rákot a bedfordi óceánkutató intézetnek, de – nem tudni, miért – nem kellett nekik. Ezután világhálós árverésen szerette volna eladni, a licit 200 dollárról indult, és a feltétele volt, hogy a vásárló nem fogyaszthatja el. Ám miután Stoddard kapott néhány ellenséges hangvételű levelet, inkább felhagyott az árverezéssel. Később úgy tervezte, hogy a homárt visszaengedi a tengerbe, ám még egy ideig akváriumban tartja, hogy minél többen láthassák a természet e különlegességét.

További különlegességek: sárga, albínó, kétszínű
A kék azonban korántsem a legritkább színváltozat: becslések szerint minden 30 milliomodik homár sárga páncélt visel, szintén egy ritka genetikai elváltozás következtében. Eddig négy ilyen példányról tudni. A legritkább pedig az albínó, vagyis a pigmenthiányos fehér homár, melyből az eddigi ismeretek szerint egyetlenegy jut százmillió fajtársára. Eddig egyetlen ilyen példányt regisztráltak, amelyet 2010 júliusában fogtak ki Massachusetts államban.

Olyan homárra is akadt már azonban példa, amelyek bal és jobb fele különböző színű volt. Például 2006-ban egy Maine-i halász fogott egy barna-narancssárga homárt, amelyet továbbított a helyi óceánárimban – kiderült, az intézmény is csak 3 kétszínű példányt látott az elmúlt 35 év során. Egy ilyen mutáció létrejöttének esélyét egyébként 1:50 millióhoz becsülik. Bob Mayer, a Maine-i Homárkutató Intézet munkatársa szerint egyébként az összes megfigyelt osztott színű homár hermafrodita volt, ami talán magyarázatul szolgálhat erre a kettősségre. Végül pedig még egy érdekesség: annak az esélye, hogy kifogjanak egy vörös színű példányt, csupán tízmillió az egyhez.


Kép forrása: flickr, Szerző: Richard Wood

 

forrás: wikipedai.org, szabadfold.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Halász tragédiák

Ahogyan a halak a halászoknak, úgy a halászok az időjárás szeszélyeinek vannak kiszolgáltatva.