Rekordszámú fióka egy parlagisas-fészekben

Hír

írta: MTI
2021/07/06

Eddig mindössze négy alkalommal találtak parlagisas-pár fészkében négy fiókát a világon, Magyarországon pedig még soha. Így hatalmas örömet jelent a kutatóknak, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkban 4 egészséges fiókát találtak egy fészekben.

A négy fióka egy fészekben nagyon ritka, és egyszerre négy fióka sikeres kirepülését még soha sehol nem bizonyították. Az elkövetkező hetekben derül majd ki, hogy ez a saspár lesz-e a világrekorder.

A parlagi sasok egy évben csak egyszer költenek, a költések mintegy harmada meghiúsul, sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok.

Az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az illetékes nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatával az elmúlt három hétben végezte a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését. A négy egészséges fiókát a Körös-Maros Nemzeti Park egyik régóta ismert territóriumában, a Dévaványai-Ecsegi pusztánál találták a park munkatársai és az MME szakemberei. A PannonEagle LIFE projekt keretében zajló munka során országosan 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, közülük három pedig műholdas nyomkövetőt is.

A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéj-maradványokat is begyűjtötték, a madarak vedlett tollaiból pedig DNS-ujjlenyomatot készítenek, hogy többet megtudjanak a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól.

A parlagi sasok költéséről részletes tájékoztatás itt olvasható.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: AngMoKio


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló