Rekordszámú, összesen 7 cet sodródott partra Írországban

Hír

írta: MTI
2020/08/19

Hét északi kacsacsőrű cet sodródott partra Írországban, és szerdán kora este már csak egy volt életben közülük, a többi keserves kínok között elpusztult - jelentette a Sky News.

A hírtévének nyilatkozó szakértők szerint Írország történetében még nem fordult elő, hogy a víz egyszerre ilyen nagy számú tengeri emlőst sodort volna partra élve.

A csőröscetfélék családjába tartozó állatok Donegal város közelében, Rossnowlagh község közelében kerültek szárazra szerda reggel. Négy cet a sekély vízben akadt el, három állat teljesen a szárazföldre került.

Az IWDG ír bálna- és delfinvédő csoport helyszínre siető aktivistái igyekeztek enyhíteni a haldokló cetek szenvedésén, de azt nem tudták megakadályozni, hogy az állatok többsége elpusztuljon, mire a dagály újra vízzel borította be őket - számolt be internetes oldalán az Irish Examiner című lap.

A szervezet képzett bálnamentői csak annyit tudtak tenni, hogy igyekeztek "helyet és tiszteletet biztosítani" a haldokló ceteknek, arra kérve kíváncsiskodókat, hogy közelségükkel ne fokozzák a nehezen levegőhöz jutó állatok szenvedését. Elaltatásuk nem volt lehetséges, mert Írországban nem kapható az Immobolin nevű szer, az egyetlen, amely lehetővé teszi ilyen méretű cetfélék átsegítését a halálba, a lelövésükhöz pedig nem álltak rendelkezésre megfelelően képzett szakemberek.

Az északi kacsacsőrű, más néven kacsafejű csőröscet, amelynek rövid pofája a delfinekére emlékeztet, a legnagyobb tagja a csőröscetfélék családjának, 10 méteresre is megnőhet. A faj a mély vízben él, és kerüli a partokat. A tömeges tragédia oka nem ismert.


Kép forrása: commons.wikimedia.org


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló