Partra vetett delfinek Spanyolországban

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/10/12

A napokban 22 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfint vetett partra a víz Spanyolországban. Vajon miért? A tudósok keresik a válasz.

Mikor partot értek, 11 példány azonnal, a többi pedig később pusztult el a gyors orvosi ellátás ellenére.

Társaságkedvelő és családközpontú állatokról van szó, a palackorrú delfinekkel is igen barátságosak. Körülbelül 20 fős csoportokba vonulnak nyáron északra, télen pedig délebbre, a melegebb vizek felé. Táplálékuk tintahalak és halak. A kifejlett állatoknak naponta 35-45 kilogramm táplálékra van szüksége. Legfeljebb 50 évig élnek.

Néhány biológus teóriája szerint az egyik domináns hím beteg lett, ezért vetődött partra. A vezetőt pedig, bárhova is megy, a csapat követi. Ennél jóval valószínűbb az az elmélet, miszerint a hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek pusztulása összefüggésben áll azzal a tömeges palackorrú delfinpusztulással, amiről korábban két cikket is írtunk: július közepén számoltunk be arról, hogy az USA-ban Virginia és New Jersey között 120 elpusztult delfint vetett partra a víz. Augusztus végére a halálesetek száma meghaladta 330-at, az észlelt terület nyár végére már New Yorktól Észak-Karolina partszakaszáig terjedt.


Kép forrása: Wikipedia, flickr / Szerző: Barney Moss

 

forrás: sott.net, wikipedia.org, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Britek okozták a delfinpusztulást

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tömeges partra vetődése nyomán a brit kormány vizsgálatot rendelt el, most végre fény derült a ...