Rendkívüli állapotot vezettek be Szibéria három régiójában a tomboló erdőtüzek miatt

Hír

írta: MTI
2019/07/29

Miután a tűzvész füstje Szibéria és az orosz Távol-Kelet más régióra is átterjedt, Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében és Burjátföld egy részén rendkívüli állapotot hirdettek. Az előzményekről ebben a cikkünkben olvashat.

Alekszandr Csuprijan miniszterhelyettes hétfő délelőtt kijelentette, hogy a lángok csaknem 3 millió hektáron harapóztak el, a tűzoltók mintegy 500 tűzfészek helyét határozták meg. Az AviaLeszoOhrana orosz szövetségi erdővédelmi légi szolgálat szerint a lángok a katasztrófa sújtotta területen több mint 2,6 millió hektáron terjedtek el.

Cikkünk írásáig már több, mint 540 ezren írták alá azt az online petíciót, amely rendkívüli állapot bevezetését sürgeti az orosz kormánytól a hetek óta pusztító szibériai erdőtüzek miatt. A kérvény szerzője, Olga Kozulina szerint a Jakutföldön, az Irkutszk megyében és a Krasznojarszki területen égő erdők füstje még 700 kilométerrel távolabbi területeken, így Tomszk megyében, Hakaszföldön, Kemerovóban és Novoszibirszkben is eltakarja a napot.

Amint arról itt beszámoltunk, a tüzet sok helyen nem oltják, mivel egy 2015-ben bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek ettől.


Kép forrása (illusztráció): pixnio.com

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló