Bajban a világ legnagyobb trópusi mocsárvilága: megháromszorozódtak az erdőtüzek

Hír

írta: MTI
2020/07/24

Tavaly óta megháromszorozódott a világ legnagyobb mocsaras területén, a dél-amerikai Pantanalban pusztító erdőtüzek száma - írta a BBC News pénteken.

A 140-160 ezer négyzetkilométernyi vizenyős területen fajok ezrei élnek a jaguártól a hangyászokon át a költözőmadarakig. A szomszédos Amazonas-vidékén az idei június volt a legrosszabb az erdőtüzek szempontjából az elmúlt 13 évre visszatekintve.

A Pantanal mocsárvilága Brazília, Paraguay és Bolívia területét érinti, ez a világ egyik leggazdagabb élővilágú térsége. Idén már 3682 tüzet észleltek, ami az eddigi legnagyobb szám 1998 óta, amikor a tűzesetek regisztrációja kezdődött. 2018 azonos időszakában a térségben 277 tüzet észleltek.

A Pantanal Observatory környezetvédelmi hálózat tagjai szerint a tüzek komoly károkat okoznak: a gazdasági károkon kívül a biodiverzitást is veszélyeztetik és a lakosság egészségét is károsítják. A szervezet szerint két nap alatt 7000 hektár égett le.

Az év első felében, januártól július 23-ig több mint háromezer erdőtüzet regisztrált a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (Inpe), ami az előző évhez képest 201 százalékos növekedést jelent.

A száraz évszakokban gyakran keletkeznek erdőtüzek Brazíliában, de jelentős erdőterületeket égetnek fel az illegális erdőirtások során is. A Pantanal bolíviai területén a lángok megfékezését a pandémia is hátráltatja, mivel sokkal kevesebben tudják felvenni a harcot a lángokkal - mondták el helyi természetvédők. A Pantanal Observatory a rádióban és videófelvételek közzétételével tájékoztatja a helyi lakosságot a tűzzel kapcsolatos kockázatokról.

Július elején Jair Bolsonaro brazil elnök megtiltotta az erdőégetést az Amazonas térségében, a Pantanaltól északra a következő négy hónapban. A Pantanal brazíliai területén a tűz tavaly 50 ezer hektáron pusztított.


Kép forrása: hu.wikipedia.org / Szerző: Alicia Yo

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló