Rengeteg méreg volt egy kardszárnyú delfin szervezetében

Hír

írta: MTI
2017/05/04

Egy rég betiltott vegyi anyag, a poliklórozott bifenilek (PCB-k) "sokkolóan" magas mennyiségét mutatták ki a szakemberek a brit vizek egyik utolsó kardszárnyú delfinjének szervezetében.

A Lulu nevű példány tetemét tavaly találták meg a skóciai Tiree szigetén. Az állat halálát az okozta, hogy horgászzsinórokba gabalyodott. Lulut azóta felboncolták, így találtak rá szervezetében a méreganyagra: "húszszorosa volt annak a biztonságos értéknek, amelyet szerintünk el tud viselni egy cetféle szervezete" - Ezt Andrew Brownlow, a Scotland's Rural College (SRUC) munkatársa közölte a BBC-vel. A szakember szerint Lulu bekerült a világ azon állatai közé, amelyek szervezetében eddig a legtöbb PCB-maradványt találták, ami aggodalomra ad okot a brit vizek maroknyi gyilkosbálna-állományának hosszú távú túlélését illetően.

Az egykor elektromos készülékekhez, festékekhez és gyulladásgátlókhoz használt PCB-ket az 1970-es években tiltotta be az Egyesült Államok és az Európai Unió az emberi és állati szervezetre gyakorolt mérgező hatásuk miatt. A lassan lebomló vegyületek azonban még ma is jelen vannak a tengeri táplálékláncban és jelentős fenyegetést jelentenek az olyan csúcsragadozókra, mint a gyilkos bálnák, vagy a jegesmedvék. A kemikáliáknak számos hatása lehet az élő szervezetre. Bizonyítékok támasztják alá, hogy gyengíthetik az immunrendszert és befolyásolhatják a szaporodási képességet. Brownlow szerint Lulu esetében is ez lehetett a helyzet, az állat petefészkének vizsgálata ugyanis azt mutatta, hogy a nőstény sosem hozott világra borjat. A vegyi anyagok az agyat is befolyásolhatják. A kutatók szerint a mérgezés közrejátszhatott Lulu halálában azáltal, hogy legyengítette őt, aminek következtében az állat nem tudott megbirkózni azzal, hogy belegabalyodott a kötélbe. Brownlow szerint gyilkos bálnák esetében rendkívül ritkán találkozni ilyen esettel.

A kutató úgy gondolja, Lulu kora - az állat legalább 20 esztendős volt - lehetett az egyik oka a magas PCB-szintnek, a vegyi anyag ugyanis felhalmozódott az évek során az állat szervezetében.

Lulu csontvázát a Skóciai Nemzeti Múzeum őrzi.

 

forrás: MTI, BBC, NOAA

A rovat új hírei

Hasonló

Britek okozták a delfinpusztulást

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tömeges partra vetődése nyomán a brit kormány vizsgálatot rendelt el, most végre fény derült a ...