Ritka mókusmajom született

Hír

írta: MTI
2015/09/01

Bolíviai mókusmajom (Saimiri boliviensis) született a Nyíregyházi Állatpark Dél-Amerika világát bemutató Viktória-házában.

A sörényes hangyászokkal társbérletben élő, immár nyolcfős mókusmajom-tenyészcsapat új tagjának nemét még nem tudták megállapítani a gondozók, mivel a kicsi egyelőre az anyjával és csapattársaival tölti ideje nagy részét - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője.

A 170 napnyi vemhesség után világra jött kölyköt születésétől kezdve a hátán hordja az anyja. Az utód anyatejjel táplálkozik, amelyet majd csak hat-hét hónapos korában hagy el, ezután kezdi el kóstolgatni a jórészt lédús gyümölcsökből és gerinctelenekből álló szilárd takarmányt.

A bolíviai mókusmajom az állatkertekben jóval gyakoribb közönséges mókusmajom közeli rokona, fekete "sapkája" különbözteti meg tőle. Halálfejes majmoknak is nevezik őket jellegzetes arcmaszkjuk miatt, de bohókás természetükhöz jobban illik a mókusmajom elnevezés. Az esőerdők lakói, elsősorban a lombkorona szintjén mozognak, de időnként lejönnek a talajra is.

Kommunikációjukban nagy szerep jut a szaglásnak, a tenyerükbe és lábukra vizelve hagynak szagnyomokat az ágakon. Mint a sűrű erdőkben élő állatok többsége, a mókusmajmok is különféle hangjelekkel tartják egymással a kapcsolatot.

Az osztályvezető megjegyezte, hogy a park ötezer állata közül az egyik legmozgékonyabb csapat a mókusmajmoké. Hozzátette, hogy a bolíviai mókusmajom azon kevés fajok egyike, amelynek példányai felnőtt korukban is szívesen játszanak és bolondoznak egymással és más állatokkal. A Dél-Amerika élővilágát bemutató kifutóban előszeretettel ugrálnak a sörényes hangyász hátára, és mindig elcsennek egy kis eleséget nagy testű szomszédjaiktól.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló