Különleges nyílméregbékák Nyíregyházán

Hír

írta: MTI
2015/03/26

Különleges nyílméregbékák érkeztek a Nyíregyházi Állatpark kétéltűeket és hüllőket bemutató "hüllő ovijába".

A Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben őshonos parányi békák a világ egyik legmérgezőbb állatai, bőrváladékuk erős méreganyagot tartalmazhat. Mérgük egy neurotoxin, ami az idegrendszerre hat - tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa szóvivő kedden az MTI-t.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három ilyen békafaj látható: a festetthátú (Adelphobates galactonotus), a kék (Dendrobates azureus) és az arany nyílméregbéka (Dendrobates auratus). Méretük egy és hat centiméter között változik, színük és mintázatuk fajonként változó, de a legtöbb esetben fekete, narancs, kék, vagy sárga színűek. A most érkezett állatokat terráriumukban tartják, ezekben az élőhelyüknek megfelelő állandó, 80-90 százalékos páratartalmat és 23-28 Celsius fokot kell biztosítani számukra.

A nyílméregbéka elnevezés a dél-amerikai törzsek indiánjaitól ered, akik az állat bőréből kinyert méreggel bekent nyilakkal vadásznak. A mérget azonban nem a béka termeli, hanem az általa elfogyasztott mérgező ízeltlábúakból származik és a bőrében koncentrálódik. A terráriumban tartott állatok eledele apróbb rovarokból, muslicából, szúnyogból, fiatal tücsökből és viaszmolylárvából áll. Mivel a táplálékuk nem tartalmaz mérgeket, a békák bőrében sem halmozódik fel méreganyag.

Egyes nyílméregbéka-fajokat, így például a rettenetes nyílméregbékát (Phyllobates terribilis) a legmérgezőbb gerincesek között tartják számon, egy milligramm mérgük elegendő tízezer egér, valamint tíz-húsz ember halálához.


Kép forrása / Szerző: Pogrebnoj-Alexandroff

 

A rovat új hírei

Hasonló

Ritka mókusmajom született

Bolíviai mókusmajom (Saimiri boliviensis) született a Nyíregyházi Állatpark Dél-Amerika világát bemutató Viktória-házában.

4 bizarr békafaj

Néha az lehet az érzésünk, hogy az űrlények köztünk élnek.