Először sikerült ritka varangyfajt szaporítani mesterséges körülmények között

Hír

írta: MTI
2021/03/09

A bohócbéka (Atelopus varius) egykor gyakori varangyfaj volt Panama esőerdőiben, azonban az éghajlatváltozás, az állatkereskedelem és egy gyilkos gombafertőzés miatt a kis békák száma drasztikusan lecsökkent. Egy kutatócsoportnak azonban sikerült létrehoznia olyan mesterséges környezetet, ahol ez a ritka kétéltű természetes élőhelyén kívül is hajlandó szaporodni.

A súlyosan veszélyeztetett Atelopus varius a panamai és Costa Rica-i esőerdők mélyén él és kizárólag gyors folyású patakok köveire, szikláira rakja le petéit.  A Manchesteri Egyetem kutatói a panamai Santa Fe nemzeti parkjába ellátogatva tanulmányozták a ritka kétéltűt, hogy a környezeti hőmérsékletre, a vízszintre és az áramlás erősségére vonatkozó adatokat felhasználva reprodukálják annak természetes élőhelyét. A speciális világításnak köszönhetően a mesterséges környezetben egy olyan trópusi alga is virágzik, amellyel az ebihalak táplálkoznak.

A tenyészprogram az elmúlt három év kemény munkájának eredménye. A szakemberek 2018-ban hoztak el Panamából hat Atelopus variust. A kutatók azt tervezik, hogy ha az élénksárga és fekete színű varangy kipusztul a természetes élőhelyén, akkor fogságban világra jött ebihalakat fognak betelepíteni a vadonba.

"Az egyetem az egyetlen intézmény Panamán kívül, ahol ilyen kétéltűek élnek. Ez óriási felelősség, amellyel a kutatócsoport is tisztában van" - mondta Andrew Gray, az egyetemhez tartozó Manchesteri Múzeum kurátora.

Gray és csapata elsődleges célja ugyanakkor az, hogy segítsék az Atelopus varius megóvását az állat természetes élőhelyén, amelyhez anyagi támogatást is nyújtanak, valamint megtanítják a helyieknek, hogy minkét tudják figyelemmel kísérni a faj állapotát.

Az egykor nagy területeken elterjedt Atelopus varius populációi drasztikusan összezsugorodtak az 1990-es években a nemzetközi kisállatkereskedelem fellendülése miatt, ám ma már egy halálos gombafertőzés jelenti a legnagyobb fenyegetést a fajra. Az állatokra emellett az éghajlatváltozás, a természetes élőhelyük pusztulása és a betolakodó fajok jelenléte is nagy csapást jelent.

A múzeum terráriumai között itt tehetünk virtuális sétát!


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Brian Gratwicke

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Ritka mókusmajom született

Bolíviai mókusmajom (Saimiri boliviensis) született a Nyíregyházi Állatpark Dél-Amerika világát bemutató Viktória-házában.