Természetes szimmetria

Magazin

írta: Kiss Gábor
2013/06/05

A természetben megjelenő szimmetria bámulatos, gyönyörű jelenség. Évszázadokon át filozófusok, csillagászok, matematikusokat, művészek, építészek és fizikusok kutatták titkait. Akárcsak az ősi görögök, mi is rajongunk érte. - A mai napig így öltözködünk, így rendezzük el tárgyainkat, állítjuk be frizuránkat.

Megfigyelhető, hogy a természetben fellelhető legfeltűnőbb minták mind szimmetrikusak, mert mind „törekednek” arra. És ahogy a természet, úgy az ember is vonzódik a szimmetriához, bennünk él a gondolat, miszerint ez a fajta elrendezés maga a tökéletesség.
Nem „matematikai” szimmetriáról beszélünk, ugyanis ebben a közegben csupán bizonyos részarányosságokról van szó, nem szigorúan vett szabályszerűségekről.
Példák következnek a természetből:

Spirális galaxis
A spirálstruktúra többek közt a karok számában, azok felcsavarodásának szorosságában, valamint a csillagok (és gáz, por) eloszlásában mutatkozik meg. Tejútrendszerünk egy spirális galaxis, amelyben a spirálstruktúra igen változatosan van jelen.

Hópehely
A jégkristályok alapvetően hatszögleűek, águk külön-külön fejlődik ki annak függvényében, hogy a keletkezésük mikrokörnyezete miként változik (hőmérséklet, pára, stb.). Ezért, bár statisztikailag lehetséges volna, igen kicsi a valószínűsége, hogy két hókristály teljes azonosságot mutasson.

Pókháló
5000 olyan pókfaj ismert, amely - majdnem tökéletes - kör alakú hálót fon. Egyes vélemények szerint a szimmetriának köszönhetően a háló ellenállóbb a környezeti hatásokkal szemben.

Páva
Az ember és sok állatfaj (gerinchúrosok és a gerincesek) kétoldali (bilaterális) szimmetriát mutat, mintha egy tükörrel lennének kettévágva. Ez a szimmetria az aktívan mozgó élőlények esetében fedezhető fel.

Csigaházas polip (Nautilus)
A Csendes-óceán nyugati részén élő polip szabályos héjjal rendelkezik. Növekedése közben azonos hatványban lévő többleteket ad a héjához. Ugyanilyen spirál formát fedezhetünk fel a csigák héjain, a papagájok csőrén, és a macskák karmain is.

Napraforgó
Az őszirózsafélék családjába tartozó növény radiális szimmetriával rendelekzik. Magjai Fibonacci-spirálba rendeződnek, akárcsak a málna szemei, a fenyőtoboz és az ananász pikkelyei.

Lépsejtek
A mai napig kérdés, hogy a méhek hogyan képesek hexagonális alakzatú méhsejteket létrehozni. Számos természettudós szerint (pl. Reaumur) a méhek az építőanyaggal (viasszal) való takarékoskodás miatt választották a hatszögletű formát, mivel a méhsejtek azonos térfogatú, minimális felszínű alakzatok.

Pagoda karfiol
A tizenhatodik század óta ismert karfiol-variáns. Fraktális, azaz „önhasonló”, végtelenül komplex geometriai alakzat, felülete további kisebb, tölcsérszerű spirálokból áll, amelyek önmagukban is szimmetriát mutatnak.

Csillag
A tengeri tüskésbőrű, amely ötsugaras szimmetriával rendelkezik. Az ötsugaras szimmetria csökkenti a kívülről áramló feszítést, az egységes lemez fokozza az állat szilárdságát.


Képek forrása:
Tengericsillag - Pixabay
Tejútrendszer - Wikipedia, Szerző: Nick Risinger
Hópehely - Wikipedia, Szerző: Alexey Kljatov
Pókháló - Wikipedia, Szerző: Bjørn Christian Tørrissen
Páva - Wikipedia, Szerző: Antigrandiose
Csigaházas polip (Nautilus) - Wikipedia, Szerző: Chris 73
Napraforgó - Wikipedia, Szerző: L. Shyamal
Méhlép - Wikipedia, Szerző: Sean.hoyland
Pagoda karfiol - Wikipedia, Szerző: Richard Bartz, Makro Freak

 

forrás: wikipedia.org, szrg.hu

A rovat új hírei

Hasonló