Varsó végre fogja hajtani a bialowiezai őserdő ügyében születő ítéletet

Hír

írta: MTI
2018/02/22

Varsó még tavaly nyáron azon az állásponton volt, hogy a szúbogár által megtámadott erdő egy részén folytatni kell a faritkítást, amit az uniós joggal összhangban álló, szükséges óvintézkedésnek minősített. Tavaly novemberben viszont leállította a nehéz felszereléssel, harvester fakitermelő gépekkel végzett kivágást.

Az intenzív fakivágás tavaly májusban kezdődött (lásd kapcsolódó cikkeink), ami az európai hatóságok és a környezetvédők szerint veszélyezteti az uniós védettség alatt álló erdőt. Varsó azonban azt állítja, éppen az ősrengeteg pusztulásának megállítását célozza az intézkedés, amelynek keretében 180 ezer köbméter fát vágnának ki, ugyanis a lucfenyők kérgét élősködők támadták meg.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, az EU bírósága pedig 2017 júliusban elrendelte a fakivágás azonnali leállítását, de a lengyel hatóságok folytatták az erdőirtást, ezért a luxembourgi székhelyű törvényszék novemberben végzést adott ki, mely szerint ha Lengyelország nem tesz eleget a felszólításnak, akkor minden egyes nap után legalább 100 ezer euró (mintegy 31 millió forint) pénzbírságot fognak kiszabni, amíg nem születik meg az ítélet az ügyben. - "A döntés elkerülhetetlenül bizonyos védett fajok szaporodóhelyének pusztulását vonja maga után" - mutatott rá Yves Bot főtanácsnok, majd hozzátette: a lengyel kormány nem tett eleget az uniós környezetvédelmi szabályokból eredő kötelezettségeinek. A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva javaslatot terjesszen a bíróság elé a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozóan. Az indítvány nem köti a bírákat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

A Lengyelország és Fehéroroszország területén elterülő erdőség bizonyos részei szigorú védelem alatt állnak. A számos ritka állatfajnak, köztük nyolcszáz európai bölénynek és a kontinens legmagasabb fáinak otthont adó terület felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listájára is.

Varsó végre fogja hajtani a bialowiezai őserdő ügyében születő ítéletet - szögezte le a lengyel környezetvédelmi tárca az Európai Bíróság főtanácsnokának keddi véleményére reagálva, miszerint a lengyel hatóságok uniós jogot sértettek, amikor Bialowiezában engedélyezték a faritkítás kiterjesztését.

Henryk Kowalczyk környezetvédelmi miniszter leszögezte: Lengyelország jogállamként tiszteletben tartja Yves Bot uniós bírósági főtanácsnok véleményét. E véleményt majd részletesen tanulmányozzák, mindazonáltal már most megerősítik, hogy Lengyelország végrehajtja a törvényszék ítéletét. Hangsúlyozta egyúttal, hogy Varsó összes eddigi lépése az uniós védelmet élvező bialowiezai őserdő ügyében arra irányult, hogy a területet minél jobb állapotban megőrizzék "a jelenlegi és az eljövendő nemzedékek számára".

Varsó még tavaly nyáron azon az állásponton volt, hogy a szúbogár által megtámadott erdő egy részén folytatni kell a faritkítást, amit az uniós joggal összhangban álló, szükséges óvintézkedésnek minősített. Tavaly novemberben viszont leállította a nehéz felszereléssel, harvester fakitermelő gépekkel végzett kivágást.

Kowalczyk - akit januárban, az akkor végrehajtott részleges kormányátalakítás keretében neveztek ki környezetvédelmi miniszternek - múlt héten a Rzeczpospolita lengyel napilapnak adott interjúban közölte:
a harvester gépeket a bialowiezai őserdőben többé nem alkalmazzák, mivel a szúbogár szaporodása leállt, így a fakivágás mint óvintézkedés nem is lenne hatékony.


forrás: MTI

A rovat új hírei