Az uniós bíróság a bialowiezai fakivágások leállítására szólította fel Lengyelországot

Hír

írta: ecolounge
2017/07/29

A bialowiezai fakivágások azonnali leállítására szólította fel Lengyelországot pénteki rendeletében az Európai Unió Bírósága. A luxembourgi székhelyű uniós bíróság sajtóosztályának tájékoztatása szerint az intézkedés a faállomány megóvását célozza ideiglenes jelleggel, ugyanis az ügyben eljáró európai hatóságok még vizsgálják Lengyelország álláspontját.

A białowieża-i (bialowiezai) ősrengeteg körüli vita tavasszal éleződött ki, Jan Szyszko környezetvédelmi miniszter akkor hagyta jóvá az ősrengetegben folytatandó faritkítás bővítését. Ennek értelmében több mint 180 ezer köbméter fát terveznek kivágni egy évtized alatt. Az intenzívebb fakivágás idén májusban vette kezdetét - erről bővebben itt olvashat.

A Białowieża őserdő Európa utolsó, nagy kiterjedésű síkvidéki őserdeje a mérsékelt övben. A lengyel-fehérorosz határon fekvő erdőség lengyelországi kiterjedése mintegy 63.000 hektár, amely teljes egészében az európai Natura 2000 hálózat része. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökség-listájára 1979-ben került fel a nemzeti park. Az őserdőben 20 ezer állatfaj él, köztük Európa legnagyobb bölény állománya. A faj egyik utolsó szabadon élő egyedét szintén itt ejtették el 1921-ben, a visszatelepítése komoly erőfeszítésekkel valósulhatott meg. És itt nőnek a kontinens legmagasabb fái is: a fenyő magassága az 50 métert, a tölgyé és a kőrisé a 40 métert is eléri.

De miért akarja a lengyel környezetvédelmi tárca kivágni a fákat? - Szerintük a fakivágás célja, hogy megállítsák az ősrengeteg pusztulását, ugyanis a lucfenyők kérgét élősködő rovarok támadták meg. Az erdő megóvásán túl a turistákat és erdőőröket is meg akarják óvni azáltal, hogy kivágják azokat a fákat, amelyek az erdei utakra zuhanhatnak.

Hogyan látják a helyzetet a lengyelországi természetvédelmi szakemberek? - A szúbogarak időszakos elszaporodása, és az ezzel kapcsolatos fenyőpusztulás mindig is az őserdő természetes folyamataihoz tartozott. A szúkárosítás nyomainak jelenlegi, megemelt fakitermeléssel járó felszámolását tehát szakmai érvek nem támasztják alá.

Mi történt eddig?

 • Az Európai Bizottság (EB) tavaly indított Varsóval szemben kötelezettségszegési eljárást a Bialowieza Nemzeti Parkot is magában foglaló, Európa legrégebbi ősrengetegének számító kelet-lengyelországi Bialowieza erdőség fáinak ritkítása miatt.
 • Az eljárás áprilisban lépett második szakaszába.
 • Jan Szyszko környezetvédelmi miniszter jóvá hagyta az ősrengetegben folytatandó faritkítás bővítését. Május 24.-én megindították a fakitermelést.
 • Hét Nyolc természetvédő szervezet (ClientEarth, Greenmind, Otop, BirdLife, Greenpeace, Fundacija Dzika Polska, Pracownia, WWF) Jean-Claude Junckernek címezve nyílt levelet fogalmazott meg, amelyben sürgetik az Európai Bizottságot, hogy tegyen megfelelő lépéseket az őserdőben elkezdett fakitermelés felfüggesztésére.
 • Az erdőt sújtó beavatkozás a nagyközönség soraiban is nagy felháborodást váltott ki, a fakivágások leállításáért június elejéig több mint 140.000 lengyel írta alá a petíciót.
 • Az Európai Bizottság július 13-án bejelentette, beperli Lengyelországot, a luxemburgi bíróság elé viszi az ügyet, és egyúttal kezdeményezve, hogy az uniós törvényszék megelőző intézkedésként rendelje el a fakivágás azonnali leállítását. Az EB döntését számos környezetvédelmi szervezet üdvözölte.
 • A lengyel környezetvédelmi tárca reagált: nem állítják le a fakivágást, álláspontjuk szerint ugyanis az ősrengetegben végzett fakivágások összhangban vannak az uniós joggal, így Varsó kész az Európai Unió Bírósága előtt is megvédeni álláspontját. "Következetesen megvalósítjuk az őserdő védelmi programját" (Pawel Mucha, környezetvédelmi tárca szóvivője). - erről bővebben itt olvashat.

Jelenleg itt tart az ügy:

A lengyel minisztérium ígérete szerint, hamarosan bizonyítékokat tárnak az európai bíróság elé, amelyek megindokolják az őserdőben folytatott munkákat az erdő védelme érdekében. - Annyi bizonyos, hogy igen nyomós érveket kell felvonultatniuk, hiszen a Lengyel Környezetvédelmi Minisztérium által jóváhagyott, megnövelt mennyiségű fakitermelés sérti a Natura 2000 területekre vonatkozó Élőhelyvédelmi, valamint Madárvédelmi Irányelv több pontját (ennek tudható be, hogy az aláírók a lengyel kormány elleni kötelezettségszegési eljárás elindítását is szorgalmazták). Lengyelországnak augusztus 4-ig meg kell bemutatnia indokait az Európai Bizottságnak.

   

  forrás: MTI, WWF

  A rovat új hírei

  Hasonló

  A rovat legolvasottabbjai