Lengyel környezetvédelmi tárca: Bialowiezában folytatni kell az erdőállomány megóvását célzó tevékenységet

Hír

írta: MTI
2017/08/02

A bialowiezai őserdőben folytatni kell az erdőállomány megóvását célzó elengedhetetlen tevékenységet - hangsúlyozta a lengyel környezetvédelmi tárca hétfőn kiadott közleményben, amellyel az uniós bíróság korábbi előzetes intézkedésére reagált.

Az Európai Unió Bírósága pénteken rendeletet adott ki, melyben a bialowiezai fakivágások azonnali leállítására szólította fel Lengyelországot azzal összefüggésben, hogy az Európai Bizottság a tavaly elindított kötelezettségszegési eljárás keretében a luxembourgi törvényszék elé akarja vinni az ügyet.

Jan Szyszko lengyel környezetvédelmi miniszter hétfőn bejelentette: Varsó a luxembourgi bíróság által megszabott időpontban (szerk: augusztus 4.), péntekig válaszol az Európai Bizottság kifogásaira.

A környezetvédelmi minisztérium hétfői közleményében leszögezte: a bialowiezai őserdő nem szigorúan védett területén "csupán elengedhetetlen tevékenység zajlik, amelynek célja a terület állományának megóvása". A közlemény szerint a bialowiezai őserdőnek az utóbbi években komolyan megsérült az állománya, többek között azért, mert az előző kormány alatt, 2011 után - amikor elszaporodott az ottani lucfenyőket pusztító szúbogár - a hatóságok nem reagáltak megfelelő módon. A minisztérium ezzel arra utal, hogy az előző években nem folytatták a lucfenyők kivágását, ami Jan Szyszko szerint elengedhetetlen a szúbogár okozta károk korlátozásához. Az óvintézkedések keretében több mint 180 ezer köbméter fát vágnak ki egy évtized alatt. A lengyel rádió márciusban arról számolt be, hogy ugyanabból a célból csak a tavalyi év folyamán az őserdő fehéroroszországi részén a nem védett, 100 ezer hektárnyi területen 130 ezer köbmétert kellett kivágni.

Szyszko hétfői  sajtóértekezletén elmondta: a bialowiezai erdő nem védett részein jelenleg összehasonlítást végeznek. Az erdő egyharmadában úgy járnak el, ahogyan ezt az Európai Bizottság és a környezetvédők javasolják, vagyis nem nyúlnak az erdőállományhoz, a terület kétharmadán viszont óvintézkedéseket vezetnek be. Ennek célja az, hogy összehasonlíthassák a két módszer eredményeit, majd "megtalálják azokat a személyeket és szervezeteket, akik (és amelyek) felelősök azért, ami ezen az területen történhet" - jelentette ki Szyszko

A Lengyelországban több mint 60 ezer hektárnyi, Fehéroroszországban pedig 152 ezer hektárnyi területen elterülő bialowiezai erdőség kisebb részei szigorú védelem alatt állnak. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökség-listájára 1979-ben került fel a mintegy 10 ezer hektárnyi lengyelországi nemzeti park, később pedig a szigorúan védett bialowiezai nemzeti park nagyobb, Fehéroroszország területén fekvő része is. - Az MTI értesülései szerint e nemzeti parkok faállománya máig érintetlen, faritkítás itt nem zajlik.
A bialowiezai erdő lengyel részének egésze (60 hektár) az európai Natura 2000 környezetvédelmi hálózat része, összességében Lengyelország 20 százaléka tartozik e hálózathoz.

Az európai hatóságok és környezetvédők csoportjai szerint (szerk: ClientEarth, Greenmind, Otop, BirdLife, Greenpeace, Fundacija Dzika Polska, Pracownia, WWF) a Bialowieza nem védett részén folytatott faritkítás veszélyezteti a lengyelországi nemzeti park erdejét is. A környezetvédők úgy látják: a szúbogarat nem kell irtani, a természetes élet része. Szyszko hétfői sajtóértekezletén a luxembourgi törvényszék rendeletére hivatkozva a fakivágás azonnali leállítását követelték. - Áll az MTI közleményében.

Szerk: A lengyel minisztérium ígérete szerint, hamarosan bizonyítékokat tárnak az európai bíróság elé, amelyek megindokolják az őserdőben folytatott munkákat az erdő védelme érdekében. - Annyi bizonyos, hogy igen nyomós érveket kell felvonultatniuk, hiszen a Lengyel Környezetvédelmi Minisztérium által jóváhagyott, megnövelt mennyiségű fakitermelés sérti a Natura 2000 területekre vonatkozó Élőhelyvédelmi, valamint Madárvédelmi Irányelv több pontját (ennek tudható be, hogy az aláírók a lengyel kormány elleni kötelezettségszegési eljárás elindítását is szorgalmazták).


Képek forrása: WWF

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló