Végveszélyben a kúposfejű delfinek

Ajánló

írta: Kiss Gábor
2014/03/06

A kúposfejű delfinek végső eltűnését eredményezheti Laosz kormányának döntése a Sahong-gát építési munkálatainak megkezdéséről a Mekong folyón. Az új vízerőművet alig néhány kilométerre kívánják megépíteni a kihalás szélén álló delfinfaj egyik utolsó, kulcsfontosságú élőhelyétől. A környezetvédők és a Laosszal szomszédos országok erősen ellenzik a beavatkozást, mert az a delfinek kihalásán kívül a millióknak táplálékot nyújtó és sokaknak munkát adó folyami halászatot is veszélybe sodorja.

A delfinek fennmaradása szempontjából a vízerőmű több veszélyt rejt. Üzemelése során a delfinek egyik utolsó élőhelye szűnne meg, de az építési munkálatok is nagy kockázatokat hordoznak, hiszen több millió tonna szikla felrobbantására van szükség a vízerőmű építése során. A robbantással és szállítással járó hatalmas zaj a különlegesen érzékeny hallású delfinek azonnali halálát idézheti elő. A megnövekvő hajóforgalom, a vízminőség és az élőhelyek állapotának romlása további kockázati tényező.

Az édesvizekben élő kúposfejű delfin kritikusan veszélyeztetett faj a Mekong folyón. A Laosz és Kambodzsa területén érintett 190 km-es szakaszon mindössze 85 példány él a legutóbbi megfigyelések szerint. Jelenleg a legnagyobb veszélyt az jelenti számukra, ha halászhálóba gabalyodnak, és nem tudnak onnan kiszabadulni, így sok delfinborjú nem éli meg a felnőtt kort. A veszélyek ellenére lenne esély túlélésükre, de a Sahong-gát terveit készítők nem vesznek róluk semmilyen tudomást. A vízerőmű építéséről szóló hatásvizsgálatban az a megállapítás szerepel, hogy ez a populáció már eleve sérülékeny, és ezért nem lehet akadálya a fejlesztés végrehajtásának.

Forrás: WWF
A teljes cikk megtekinthető partnerünk, a WWF oldalán, ide kattintva.

 

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló

Britek okozták a delfinpusztulást

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tömeges partra vetődése nyomán a brit kormány vizsgálatot rendelt el, most végre fény derült a ...

60 százalékuk kihalhat?

A nagytestű növényevő állatok - rinocéroszok, elefántok, zebrák, tevék, gorillák - mintegy 60 százalékát fenyegeti a kihalás ...