Veszett denevért találtak Budapesten

Hír

írta: ecolounge
2015/10/12

Denevérben mutatta ki a veszettség vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma Budapesten - közölte honlapján a hivatal szombaton. Az állategészségügyi hatóság felhívja a figyelmet, hogy ha valaki - akár legyengült, akár elhullott - denevért talál a földön, puszta kézzel semmiképpen ne fogja meg, hanem kérje szakember segítségét.

A hivatal közlése szerint szeptember elején szállítottak be egy legyengült denevért a Fővárosi Állat- és Növénykert mentőközpontjába, ahol az október elején elpusztult. A tetemet az állatkert munkatársai veszettség gyanújával küldték el a NÉBIH laboratóriumába, a betegséget a vizsgálatok is igazolták.

A denevért az állatkert teljesen elszigetelt egységében tartották, a látogatók nem érintkezhettek vele - jegyezték meg.

A tájékoztatás kitér arra, hogy az elmúlt négy évtizedben mindössze négy olyan esetet írtak le, amikor denevér veszettségvírus emberben okozott halálos kimenetelű fertőződést: három esetben denevér harapásához volt köthető a megbetegedés, az áldozatok közül kettő denevérkutató volt.

Azok, akik nem foglalkoznak hivatásszerűen denevérekkel vagy nem kerülnek kapcsolatba velük, nincsenek kockázatnak kitéve - tudatta a NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága. A szervezet azt tanácsolja, hogy ha véletlenül berepül a szobába egy denevér, ne fogjuk meg, hanem kapcsoljuk le a villanyt és hagyjuk nyitva az ablakot, általában az állat néhány kört repül tájékozódás céljából és magától kitalál.

A veszettség (Rabies lyssa) egy vírus okozta fertőző betegség, ami agy- és gerincvelőgyulladást okoz emlősökben. A lyssavírusok eredeti gazdaállatai a denevérek, mivel ~80%-uk túléli a fertőzést és továbbterjeszti. Ennek leggyakoribb formája, hogy a veszett állat harapás útján a sérült bőrfelületen keresztül a nyálával juttatja be a vírust a szervezetbe. Fontos tudni, hogy egy veszett eb nyála már 3-8 nappal a betegség jellemző tüneteinek fellépése előtt fertőző lehet.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló