A délkelet-ázsiai macskafélék egy részét is a kihalás fenyegeti - megóvásukra akciótervet dolgozott ki a WWF

Hír

írta: ecolounge
2020/01/19

A világ 36 macskaféléjének egyötöde egyetlen délkelet-ázsiai vidéken található, azonban a WWF friss jelentése szerint ezeknek a fajoknak egy részét is egyre jobban fenyegeti a kihalás.

A tigrist és a leopárdot mindenki ismeri, talán a ködfoltos párducot is, azonban valószínűleg kevesebben hallottak az ázsiai aranymacskáról, a márványfoltos macskáról, a mocsári macskáról vagy a leopárdmacskáról. Ezeket a fajokat mutatja be a "Dawna Tenasserim: A macskák földje" című új WWF-jelentés, ezek ugyanis mind megtalálhatók a Thaiföldet és Mianmart is érintő vidéken. Sőt, még a nehezen megfigyelhető halászmacskáról is szó esik, amely valószínűsíthetően szintén itt él. A 18 millió hektáron elnyúló Dawna Tenasserim a legnagyobb összefüggő erdő a délkelet-ázsiai szárazföldön - 82%-a erdős terület.

A hét - vagy talán nyolc - macskafaj fennmaradását számos tényező veszélyezteti: a vadon élő állatok illegális kereskedelme miatt fenyegeti őket az orvvadászat, a földművelésbe bevont területek növelése érdekében egyre nagyobb mértékben irtják az erdőket, ezáltal élőhelyük folyamatosan csökken, a helyi lakosok pedig azért vadásszák őket, mert olykor elragadják a haszonállatokat.

"A Dawna Tenasserim erdejének mérete és az ott élő macskafajok sokfélesége figyelemre méltó. De ezeknek az állatoknak a napjai meg vannak számlálva, hacsak az országok - és az egész világ - nem ismeri el, hogy milyen értékes ez a vidék, és nem tesz sürgős lépéseket a megóvására." - mondta Regan Pairojmahakij, a Dawna Tenasserim határokon átívelő terület kezelője.

jelentés kiemeli többek között, hogy a Dawna Tenasserim terültén körülbelül 180-220 tigris él, élőhelyük jelentős része azonban nem védett. A leopárdok száma itt is folyamatosan csökken - Vietnamban és Laoszban már kihaltnak vélik, de Kambodzsából is lassan eltűnik, indokínai alfajuk pedig már a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartozik. Az ázsiai aranymacskát már párban is sikerült lencsevégre kapnia egy kameracsapdának ezen a vidéken, fennmaradásukat azonban az élőhelyük közelében tervezett útépítés veszélyezteti. A mocsári macska - amelyet a vadászat és életterük zsugorodása miatt Thaiföldön már súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánítottak - kameracsapdás felvételek alapján 2017-ben újra feltűnt a Dawna Tenasserim területén. A leopárdmacska a környéken igen elterjedt és kameracsapdával a leggyakrabban lefotózott fajnak számít Mianmarban, a halászmacskát pedig a területen kívül figyelték meg, de nem kizárt, hogy itt is élnek példányai.
A jelentés olyan veszélyekről számol be, mint például a táj átalakítása kukorica- és olajpálma-ültetvényekké vagy az útépítés. Ezek az orvvadászok munkáját is megkönnyítik, hiszen egyszerűbben el tudják ejteni a veszélyeztetett fajokat. Ha megépülnek a tervezett utak, azok pedig kettévághatják az elefántok és tigrisek vándorlási útvonalait.

"Rendkívül ritka, hogy ilyen sokféle macskafaj - és egyéb vadállat - van jelen egy adott területen belül Délkelet-Ázsiában. A vadvilágot a hatalmas síkságokról már a szűk hegységekbe szorították az emberek, tragédia lenne, ha további fajok esnének áldozatául az orvvadászok csapdáinak és a természeti környezetet beépítő fejlesztők buldózereinek" - mondta Yoganand Kandasamy, a WWF Mekong térségi természetvédelmi vezetője.

A WWF nyolc pontos akciótervet dolgozott ki a "Macskák földjének" megóvása érdekében, melyben többek között olyan megoldási javaslatok szerepelnek, mint a macskafélék biológiai sokféleségére, a zsákmányállatok elterjedtségére és élőhelyigényére vonatkozó kutatások bővítése, a vadfolyosók azonosítása és védelme, a vadvédelmi egységek és a bűnüldöző szervek megerősítése a határ mindkét oldalán vagy a helyi és őslakos közösségek elköteleződésének növelése.

Nemrég egy kameracsapda rögzített egy tigrist a környéken tetemes méretű zsákmányával - egy párosujjú patással, a gaurral.


Kép forrása: Wikipedia, Szerző: chem7

 

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló